Primarul Dorin Florea este acuzat de procurorii DNA că a acordat în mod ilegal, finanțare clubului de fotbal AFC Tîrgu Mureș. Și în acest fel a dat o țeapă de un milion de euro din banii primăriei.

Dorin Florea a driblat un milion de euro din conturile Primăriei Tîrgu Mureș, direct în conturile Asociației Sportive Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, datoare la bugetul de stat.

Potrivit procurorilor DNA, Dorin Florea a acordat în mod ilegal subvenția către clubul de fotbal, întrucât acesta avea datorii către bugetul statului și cel al asigurărilor sociale.

Astfel că DNA anunță joi că a început urmărirea penală pe numele lui DORIN FLOREA și KISS IMOLA, primar respectiv director economic ai municipiului Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și lui MĂCEȘANU VIRGIL, CIOBAN MARIA, jurist respectiv secretar în cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, și a consilierilor locali BENEDEK ISTVAN, GOMBOS GEZA CSABA, PETI ANDREI, JOZSA TIBOR, KARACSONY ERDEI ETEL, BAKOS LEVENTE ATTILA, TORZSOK SANDOR LASZLO, KIKELI PAL ISTVAN, SOOS ZOLTAN, HALLER BELA, ROMAN IOANA DANA, MATEI DUMITRU, PUIAC ION CLAUDIU, FĂRCAȘ IOAN, GUJAN HERMAN COSMIN LUCIAN, SOMEȘAN CRISTINA LIGIA, SABĂU POP AURELIAN OLIMPIU, LOGHIN LUCIAN MIRCEA, URCAN GHEORGHE, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Potrivit DNA: La data de 18 iulie 2013, suspectul Dorin Florea în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat. Concret, suspectul a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local, care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 4.000.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș. La acea ședință a participat, pe lângă cei 20 de suspecți – consilieri locali, și secretarul Primăriei Municipiului, suspecta Cioban Maria, care a contrasemnat documentul respectiv. Ulterior, suspectul Dorin Florea a încheiat și semnat în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureș, alături de suspecta Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, contract vizat de suspectul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă. Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș cu suma de 4.000.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 – 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș.

Dorin Florea nu ar fi la prima încălcare a legii. Potrivit exclusivNEWS.ro, pe 6 august 2014, fostul expert DNA, Dumitru Gheorghiu a declarat marți seară la Antena 3, că în 2009, Traian Băsescu ar fi primit doi saci cu bani de la primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea. La scurt timp după primirea banilor, Băsescu l-a trimis la DNA Mureș pe Daniel Morar iar dosarele primarului au fost închise.

Dumitru Gheorghiu, fostul specialist economic al DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, a făcut marți seară la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, câteva declarații bombă legate de Traian Băsescu.

Dumitru Gheorghiu suţine că Băsescu a primit de la Dorin Florea, doi saci cu bani și că informaţia i-a fost furnizată de un fost ofiţer din serviciile secrete.

La finalul anului 2009, un ofiţer de informaţii mi-a relatat faptul că la inaugurarea fabricii de saltele din Lugoj la care Băsescu a participat, Dorin Florea şi cu omul lui de încredere, Claudiu Maior, i-ar fi dat lui Băsescu doi saci plini cu bani. Sacii ar fi fost încărcaţi în portbagajul Mercedesului prezidenţial de ofiţerii SPP”, a spus Dumitru Gheorghiu, fost expert DNA, la Antena 3.

Dumitru Gheorghiu a mai spus că la câteva luni de la acest moment, șeful DNA Mureș, procurorul Sandu Marin, ar fi fost obligat să demisioneze, pentru ca ulterior, dosarele lui Dorin Florea, șase la număr, să fi fost închise. Dumitru Gheorghiu a precizat că același ofițer de informații i-ar fi povestit cum săptămânal, la București, plecau valize de bani.

Informația cu cei doi saci de bani primiți de Băsescu de la Dorin Florea a fost publicat inițial de site-ul Lumea Justiției, care publica un interviu cu fostul expert DNA, Dumitru Gheorghiu.

”La sfârșitul anului 2009, un ofițer din serviciile secrete mi-a relatat faptul că Traian Basescu a participat la inaugurarea fabricii de saltele din Luduș. Cu acest prilej, primarul Dorin Florea, vicepreședintele PDL și omul său de încredere, Claudiu Maior, i-ar fi dat lui Traian Băsescu doi saci plini cu bani, saci care ar fi fost încărcați în mașina prezidențială de către ofițeri SPP. Dacă informațiile primite de la acel ofițer de informații, cum că Traian Băsescu a primit doi saci cu bani de la Florea sunt reale, și cer organelor abilitate să verifice acest lucru, pentru că undeva trebuie să existe niște filme sau înregistrări ale acestor evenimente, dacă aceste informații sunt reale, rezultă că Traian Băsescu a folosit DNA pentru a se îmbogăți. Eu nu cred că toți banii ăia au mers în campania electorală. Nu am date despre sume. Tot ce mi-a spus acel ofițer a fost doi saci plini cu bani și câte o valiză plină cu bani care pleacă săptămânal pentru București. Eu nu cred că informațiile pe care le-am tratat cu superficialitate, acelea că Traian Băsescu ar fi primit bani de la Dorin Florea, acum nu cred că nu sunt adevărate. Eu știu că în serviciile secrete există români adevărați și am încredere că vor face tot ce trebuie. Dacă există probe că Traian Băsescu a primit bani de la Dorin Florea, la Luduș, în anul 2009, ar fi bine ca acele probe să iasă la lumină”, a declarat Gheorghiu pentru Luju.ro.