In momentul in care a aparut tratamentul cu implant dentar, pierderea unuia sau a mai multor dinti a incetat sa mai reprezinte o problema de nerezolvat pentru pacientii din Romania si din intreaga lume.

Daca inainte erau condamnati fie sa ramana cu un spatiu gol in cavitatea bucala, fie sa foloseasca dispozitive care prezentau numeroase inconveniente, acest surub realizat din titan in combinatie cu alte aliaje biocompatibile reuseste sa inlocuiasca cu succes dintii lipsa.

Chiar si pacientii care inteleg deplin utilitatea acestei solutii au de obicei o intrebare pe care doresc sa o adreseze medicului stomatolog: „prietenii mei vor observa ca mi-am pus implant dentar?“. Cu alte cuvinte, pe langa utilitatea practica a interventiei, sunt interesati si de calitatile sale estetice. Iata cum stau lucrurile!

Beneficiile estetice ale unui implant dentar

Refacerea esteticii dentare si faciale este cel mai usor si rapid perceput avantaj al tratamentului. Mai ales in cazul dintilor frontali sau al premolarilor, orice lipsa este foarte vizibila si deranjanta pentru pacient.

In multe cazuri, amanarea inlocuirii dintelui conduce la schimbari de comportament, cauzate de pierderea increderii in sine. Pacientul evita sa mai zambeasca, duce la mana la gura atunci cand rade, participa mai rar la interactiunile sociale, ceea ce ii poate afecta considerabil moralul si starea de bine.

Tratamentul cu implant dentar reface in mod fidel aspectul dintilor si al zambetului, iar in unele cazuri se obtine chiar o estetica mai buna a noului dinte, comparativ cu cel care fusese extras.

Astfel, toate problemele sociale generate de aspectul dintilor si de imaginea oferita, de exemplu, in timpul unui zambet, dispar pur si simplu. Prietenii nu isi vor da seama ca pacientul are alti dinti decat daca el alege sa le comunice acest lucru. Si de regula o face, tocmai pentru ca este incantat de beneficiile solutiei la care a apelat!

Celelalte avantaje oferite de un implant dentar

implant dentar

Neplacerile de natura estetica sunt departe de a fi singurele probleme cu care se confrunta persoanele care isi pierd unul sau mai multi dinti. Starea generala de sanatate poate fi afectata serios din cauza aparitiei unor probleme de masticatie.

De exemplu, atunci cand dintii extrasi se afla pe o parte, pacientul tinde sa manance doar pe cealalta parte, ceea ce in timp provoaca aparitia unor probleme in articulatia temporo-mandibulara, care uneste mandibula cu baza craniului.

In schimb, daca exista probleme pe ambele parti, persoana care si-a pierdut dintii capata tendinta de a-i folosi mai mult pe cei din fata. Insa acestia nu sunt capabili, prin insasi natura lor, sa preia fortele masticatorii mari ale maselelor, astfel ca vor ceda in timp.

Prin urmare, doar inlocuirea rapida a dintilor extrasi poate sa rezolve problemele de masticatie. De asemenea, ea evita fenomenul nedorit de deplasare a dintilor invecinati, precum si riscul de tasare a oaselor maxilarului. Doar astfel pacientul va putea, de exemplu, sa savureze toate mancarurile preferate, indiferent de consistenta sau de temperatura acestora.

Solutia reprezentata de un implant dentar ofera, deci, atat avantaje de natura estetica, cat si functionala. Nimeni nu isi va da seama ca ai dinti noi si chiar tu insuti vei avea o senzatie identica cu a celor naturali!