Prestigeasig.ro – asigurari auto accesibile pentru buzunarul oricui

Stim cu totii ca atunci cand achizitionam o masina sau atunci cand conducem o masina ce nu este inmatriculata pe numele nostru trebuie sa ne asiguram ca aceasta are o asigurare RCA. Asigurarea RCA – sau asigurare de Raspundere Civila Auto este una din asigurarile obligatorii in Romania, prin care proprietarii care in urma unui accident auto au suferit daune la autovehicule, vatamari corporale sau pierderea de vieti omenesti acestia vor fi despagubiti. Este important sa mentionam ca toate autovehiculele inmatriculate sau care sunt supuse inmatricularii in Romania au nevoie de prestigeasig.ro asigurari. Prin urmare asigurarea RCA este obligatorie pentru orice masina indiferent de modul de folosinta a acesteia, iar lipsa acesteia se pedepseste atat cu o amenda destul de consistenta, dar si cu retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare. De asemenea, asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul.

Un alt lucru extrem de important pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca o asigurare RCA acopera doar daunele produse de asigurat. Ce inseamna mai concret acest lucru? Ei bine, in cazul in care tu esti vinovat de producerea unui accident, daunele pe care le-ai suferit tu sau masina ta va trebui sa le achiti tu, iar firma asiguratoare se va ocupa de acoperirea restului de pagube produse de tine.

Care este scopul asigurarii RCA?

Asa cum iti spuneam mai devreme rolul unei asigurari RCA este acela de a oferi celui pagubit, in mod obligatoriu, despagubiri pentru daunele pe care le-a suferit, indiferent de situatia materiala a celui care a provocat accidentul. Se intampla de multe ori, ca un sofer auto care a produs un accident sa nu poate acoperi daunele produse. Prin urmare, o asigurare RCA aduce beneficii atat celor care au suferit pagube, cat si celor care se fac vinovati de producerea accidentelor. De asemenea si cei care au fost suferit pagube, dar nu au sediul ori resedinta in Romania vor fi despagubiti. Prin urmare despagubirile se acorda indiferent de locul in care s-a produs accidentul, atat in timpul mersului, cat is in timpul stationarii. Polita acopera si daunele / pagubele produse de existenta sau functionare instalatiilor montate pe autovehicule, precum si cele produse de remorci sau atase.

Mai multe decat atat, o asigurare RCA va acoperi daunele produse de un sofer auto, chiar daca acesta nu este proprietarul masinii ce detine o asigurare RCA.

In cazul in care detii mai multe masini si acestea sunt implicate in acelasi accident asiguratorul nu este obligat sa iti ofere despagubiri, caci se se considera ca ele apartin aceluiasi proprietar. Regula este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Prin urmare daunele produse de tine vor fi acoperite din propriul tau buzunar.

In cazul in care, ai mai multe polite de asigurare RCA pentru acelasi vehicul si care sunt inca valabile, la data producer unui accidentul – cuantumul total al despagubirii este unic iar despagubirea va fi achitata de toti asiguratorii RCA in parti egale.

Cat costa o asigurare RCA?

 

Ei bine, este important sa stii ca pretul unei asigurari RCA difera in functie de varsta pe care o are proprietarul, de capacitatea cilindrica a motorului, dar si de perioada pentru care se inchei polita. Spre exemplu un sofer tanar, incepator care are o masina ce depaseste 2.500 cmc va plati mai mult decata un sofer care este mai batran. O asigurare poate fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni. De asemenea, soferii care nu au avut incidente in trafic vor plati mai putin decat cei care au produs accidente – care vor suferi majorari.

 

La ce trebuie sa fii atent atunci cand inchei o polita RCA?

  1. Verifica datele de pe polita

Pentru a beneficia de avantajele unei asigurari RCA trebuie sa verifici cu atentie acuratetea datelor inscrise pe polita de asigurare. Ca in orice al domeniu, erorile pot surveni oricand, iar in cazul unei asigurari eronate acestea pot conduce la stabilirea unor clase eronate de bonus-malus. Datele gresite de pe o polita de asigurare pot fi corectate doare asiguratorul care a emis polita si care a transmis datele in baza CEDAM.

Date pe care trebuie sa le verifici cu mare atentie sunt urmatoarele:

  • numarul si data incheierii contractului asigurarii RCA;
  • informatiile de identificare a partilor implicate in contractul RCA;
  • perioada de valabilitate a asigurarii;
  • sumele maxime de despagubire;
  • clasa bonus-malus;
  • numarul de inmatriculare /inregistrare si numarul de identificare al vehiculului;
  • statele in care asigurarea / contractul are valabilitate.
  1. Perioada de valabilitate

Un alt lucru la care trebuie sa fii atent este si datat de valabilitate trecuta in contract. De asemenea, daca vrei sa verifici daca ai o polita RCA valabila sau a verifica pana cand masina ta este asigurata poti face asta si online.

Asa cum iti puneam si mai devreme o polita RCA poate fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre 1 – 12 luni. Dar pot exista situatii in care pot exista si perioade mai mici de 1 luna. Spre exemplu:

– vehiculele inmatriculate sau inregistrate in alte state membre ale SSE care solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maxim 30 de zile de la data dobanditii proprietatii;

– vehiculele care sunt autorizate provizoriu pentru circulatie, pe o perioada de 30 zile, dar daca sunt cumulate perioada nu trebuie sa depaseasca 90 de zile.