Igor Dodon declară ”război” României și SUA. Președintele Republicii Moldova se rățoiește la cele două state și spune că el nu primește ”lecții” de la Ambasadorul României și al SUA de la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova s-a declarat extrem de deranjat de faptul că Ambasadorul SUA și cel al României i-au transmis o scrisoare deschisă după ce Dodon a refuzat să lase militarii moldoveni să participe la un exercițiu internațional în România.

James Pettit şi Daniel Ioniţă, ambasadorii SUA şi României în Republica Moldova au reacţionat după ce Igor Dodon a interzis armatei să participe la exerciţiile comune programate în poligonul Smârdan din ţara noastră. Acestea se încheie miercuri.

Ambasadorii României şi SUA, mesaj comun: „Apreciem, domnule Preşedinte, că această atitudine neprietenoasă la adresa ţărilor noastre nu reflectă nicidecum substanţa, angajamentul şi contribuţiile susţinute ale SUA şi ale României la consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova. Mai mult, prin interzicerea participării la exerciţii militare internaţionale, Armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.
sursa: independent.md

Dodon le-a amintit celor doi ambasadori că deciziile şi respectiv, competenţele în privinţa armatei sunt stabilite în Constituţia Republicii Moldova, iar diplomaţii nu sunt în măsură să ofere lecţii cu privire la hotârările luate de şeful statului.

I. Dodon, supărat pe SUA şi România: Vă comunic faptul că Preşedinţia Republicii Moldova nu acceptă comentarii din exterior. (…) Republica Moldova este un stat suveran şi independent. (…) Vă solicit ca pe viitor structurile pe care le reprezentaţi să nu ofere lecţii Preşedintelui Republicii Moldova.
sursa: independent.md

Igor Dodon nu le-a permis militarilor moldoveni să participe la exerciţii militare la Galaţi, alături de colegii lor din SUA, România, Serbia şi Ucraina.