Criză politică fără precedent la Chişinău.  Curtea Constituţională a Republicii Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de Preşedinte al ţării. 

Președintele Moldovei, a fost suspendat! Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a constatat ca Igor Dodon este in imposibilitate de a-si exercita functia, prin refuzul său de a numi ministrul Apărăii. Drept urmare, decretul va fi semnat de Presedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Guvernul Republicii Moldova a cerut ieri Curtii Constitutionale sa-i permita sa-si numeasca ministru la Aparare, dupa ce anterior Igor Dodon a refuzat sa faca acest lucru. Sesizarea a fost aprobata intr-o sedinta speciala, cu usile inchise. Acum 2 zile Curtea a decis ca Igor Dodon a incalcat legea suprema atunci cand a refuzat repetat sa numeasca ministrul Apararii. Prin urmare, seful statului poate fi inlocuit pentru aceasta actiune – adica pentru semnarea decretului – de presedintele Parlamentului.

Chiar si dupa decizia Curtii, Igor Dodon a declarat ca nu-l va numi pe Sturza ministru si i-a amenintat pe magistrati ca vor raspunde penal pentru hotararea luata. Totodata, el a spus ca nu il va include pe noul ministru în componenta Consiliului Suprem de Securitate. Eugen Sturza este vicepreşedinte al partidului condus de Iurie Leanca.

Sesizarea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 838/2017, urmare a Hotărârii CCM nr. 28/2017 privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte. CCM a remarcat faptul că dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.

Într-un comunicat de presă al Cabinetului de Miniștri emis joi este menționat că sesizarea aprobată de Guvern se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele R. Moldova prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.