Preşedintele României este desfiinţat de principalul cotidian din Franţa, Liberation, după ce Iohannis a lansat un fake news despre o şcoală din Franţa deschisă experimental şi că mai apoi zeci de elevi şi profesori s-au infectat cu covid 19 şi au ajuns la terapie intensivă.

Luni, în cadrul unei declaraţii susţinute la Palatul Cotroceni, Iohannis a spus că în Franţa s-a făcut un experiment cu deschiderea unor şcoli şi căîn câteva zile s-au infectat zeci de elevi şi cadre didactice care au ajuns la terapie intensivă.

„Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă” a declarat Klaus Iohannis pe 27 aprilie 2020.

Informaţia furnizată de Klaus Iohannis, este FALSĂ iar Libertatea a demontat minciuna Preşedintelui.

“Sunt informații false. În Franța n-a fost deschisă nicio școală ca experiment.Singurele deschise sunt pentru copiii personalului didactic și ai personalului indispensabil securității interioare. Școlile, așa cum a spus președintele Franței, se vor deschide pe 11 mai. Așadar, nu sunt deschise școlile în Franța. Repet: Informațiile sunt false.”, a declarat pentru Libertatea, Ministrul Educaţiei din Franţa.

Fake news-ul lui Iohannis a ajuns și în presa franceză. Libération scrie despre „experimentul redeschiderii școlilor” Site-ul de fact-checking ”CheckNews” al Liberation, unul dintre cele mai cunoscute din Franța, a dezmințit miercuri declarațiile președintelui Iohannis cu privire la ”experimentul ratat al redeschiderii școlilor din Franța”.

CheckNews spune că nu a găsit nicio informație în presa franceză cu privire la ”experimentul” evocat de președintele României. La fel ca și în discuția cu reporterii Libertatea, Ministerul francez al Educație a dezmințit informațiile și pentru site-ul Liberation.

Nicio școală nu a deschis experimental. De când s-au închis școlile, singurii elevi care sunt primiți în școli sunt copii personalului medical și al celui indispensabil pentru securitatea internă”, a spus ministerul.