Primul lucru la care ne gândim când vine vorba de haine șifonate înseamnă nevoia de fier de călcat și câteva minute bune de răbdare pentru a aplica presiunea tălpii fierului peste textilele în cauză. Însă nici asta nu ajută atât de mult pe cât credem, mai ales dacă materialul este încăpățânat, iar fierul cu o nu prea mare putere.

De la apariția sa, fierul de călcat a devenit o unealtă practică în sectorul atelierelor de croitorie și retuş. Doar că prin variantele sale casnice de fier cu putere mai mică, realizat din materiale mai slabe calitativ ce fac ca prețul produsului să fie mai mic, mai accesibil, s-a ajuns la varianta de ineficienţă. Nu degeaba călcatul profesional a rămas o necesitate și un serviciu la care apelează oricine, pentru a avea haine perfect finisate.

Alternativa la fierul de călcat, la nivel profesional, ţine de o presa de calcat. Însuși principiul după care a fost creată demonstrează că este net superioară acțiunii unui banal fier. Presa funcționează pe bază de aburi, folosindu-se de temperaturi foarte ridicate și presiune. Așadar, rezultatul este acela de întindere perfectă a materialului. Până și procesul în sine, modul de folosire al unei prese este mai avantajos, întrucât nu implică atât de multe mișcări executate, căci presupune plasarea materialului și aplicarea de presiune.

Cum se alege o presă și cui se adresează, ce interesează pe cumpărător sunt aspecte ce definesc potrivirea unei alegeri conforme cu utilizarea presei în cauză.

Tipuri de presă

Pentru cei care doresc să își doteze casa cu o presă există și varianta pentru uz casnic. Acestea sunt mai compacte și pentru a ușura modul de folosire dispun de dimensiuni mici și de mâner pentru portabilitate. Funcționează tot pe bază de aburi și sunt mai eficiente decât un fier de călcat obișnuit.

La capitolul profesional, o presă este de dimensiuni mai mari, ceea ce permite rapiditate în execuția de presare a hainelor, țesăturilor de orice fel. În funcție de dorinţe și ținând cont de modelele diverse ce sunt disponibile pe piața de profil, se pot achiziționa cele care permit pliere de asemenea, iar timpul de călcare este redus considerabil. Astfel de modele de presă pot fi achiziționate pentru grădinițe, unități de cazare, spitale, instituții ce dispun de orice formă de cazare. Sunt ideale pentru spălătorii mici.

Pentru linia industrială de prese există așa numitele calandre, presă de călcat ce utilizează cilindri de căldură. Acestea au și dimensiuni mai generoase, deci automat sunt indicate a fi folosite pentru cantități industriale de textile, utile în spălătorii mari, poate chiar publice, pentru ateliere de croitorie de ce nu.

Dotări și funcții ale preselor de călcat

Utilizatorul va avea nevoie de rapiditate în execuție, ceea ce îi va permite să realizeze munca eficient. În acest sens, în funcție de tipul de presă și modul de folosire, de frecvența de folosire a acesteia, se va ține cont de o serie de dotări și funcții.

Afișajul digital – acesta va permite un control total asupra temperaturii redate de aburi, adaptată pentru fiecare tip de țesătură în parte. Spre exemplu bumbacul nu se va putea fi călcat la aceeași presiune precum denimul, pentru că riscul este de a topi țesătura, de a o deteriora.

Unele prese au butoane pentru emiterea aburului căci se poate folosi presa și în lipsa acestuia, vaporizare dublă, cu o suprafață finisată ce nu permite lipirea țesăturilor ca urmare a presării. De asemenea, unele modele au parte de un aliaj special ce nu permite trecerea căldurii. Acest lucru înseamnă avantajul de a nu încălzi camera și de nu a pierde din căldura, deci de a economisi agentul termic.

Nu în cele din urmă, unele prese pot include și un sistem de alertă. Acesta avertizează în caz de supraîncălzire. Sau pot dispune de blocare a mânerului pentru a nu fi îndepărtat de pe masă.

Desigur că astfel de aspecte determină și prețul final al presei. De aceea, totul se va raporta la nevoile celui care face achiziția. Poate în caz de uz casnic unele dotări sunt necesare, însă la nivel industrial mai puțin. De preferat în orice caz să se țină cont de brand și de calitatea presei. Opțiuni sunt dintre cele mai diverse, de la Japsew la Rotondi, fiecare cu propriile caracteristici avantajoase.