Primul ministru Sorin Grindeanu a anunțat joi, în cadrul ședinței de Guvern, căa fost anulată hotărârea adoptată de Guvernul Cioloș cu privire la achiziția de corvete militare multirol în cuantum de 1,6 miliarde de euro, prin încredințare directă a contractului către două firme, una din Olanda alta din Germania.

Sorin Grindeanu îi strică ploile tehnocratului Cioloș care pe ultima sută de metri de mandat la Palatul Victoria a acordat cu dedicație un contract uriaș fără aprobarea Parlamentului României.

Pe 22 decembrie 2016, cu trei zile înainte de Crăciun, Guvernul tehnocrat Cioloș, a legiferat ”NOAPTEA CA HOȚII”, dând pe șestahce, un tun de 4 miliarde de euro. Mai exact, au acordat prin Hotărâre de Guvern, contracte de 4 miliarde de euro unor firme germane și olandeze pentru achiziția de corvete pentru Armata Română. Deși era interimar încă din 11 decembrie, Guvernul Cioloș a încălcat flagrant legile statului român întrucât nu avea voie să emită astfel de hotărâri în perioadă de interimat și nici vorbă să acorde contracte cu sume fabuloase, fără acordul Parlamentului României. Acum, oare românii or să iasă în stradă să protesteze la adresa Guvernului Cioloș pentru tunul de 4 MILIARDE DE EURO?!!! Sau pentru că erau tehnocrații lui Iohannis, au voie să dea câte tunuri vor, ”NOAPTEA CA HOȚII”!!!

Iohannis a făcut tot posibilul ca noul Guvern să fie instalat după Crăciun, pentru ca Cioloș să poată acorda prin încredințare directă, un contract uriaș de 4 miliarde de euro către două firme din Olanda și Germania.

Pe 22 decembrie, în Monitorul Oficial s-a publicat hotărârea 906 prin care Guvernul condus de Dacian Cioloș cumpără muniție în valoare de 1,6 miliarde de euro, publicată în Monitorul Oficial nr. 1034/22.12.2016: ”Hotărârea nr 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare Corveta multifuncțională”

Guvernul Cioloș a luat această hotărâre fără să țină cont că legea privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității arată, la art. 51, că ”autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea contractului, fără TVA, este egală sau mai mare cu echivalentul în lei a 100.000.000 de euro. Fără a fi afectată aplicabilitatea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență referitoare la inițierea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, Parlamentul prin comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobă respectiva solicitare în termen de 15 zile de la primirea acesteia”.

O astfel de achiziție în domeniul apărării trebuia făcută cu acordul Parlamentului, așa cum cere legea, și nu prin atribuire directă unei companii din Olanda, țara care s-a opus mereu intrării României în spațiul Schengen.

Firma germana a fost anchetata de procurorii germani si a recunoscut ca a dat mita pentru un contract similar in Grecia trebuind sa plateasca o amenda de 37 milioane Euro / iar firma olandeza nu a livrat nicio nava similara pentru tari NATO – a vandut insa doua asemnea corvete catre Indonesia la un pret cu 50% mai mic decat cel pe care il va plati Romania!!!

Guvernul Ciolos a adoptat la sfarsitul mandatului sau politic si constitutional doua decizii in domeniul achizitiilor militare :

1. In 29 Noiembrie 2016 Hotararea de Guvern privind Cumpararea de catre MApn pentru Marina Militara a 4 corvete (nave multifunctionale) in valoare de 1,6 miliarde Euro de la Compania DAMEN – Olanda
2. In 24 Noiembrie Acord cadru pentru achizitionarea a 600-800 de transportoare blindate de infanterie in valoare de aproximativ 2,4 miliarde Euro de la Compania RHEINMETTAL – Germania ( in „colaborare” cu Uzina Automecanica Moreni)

Mari probleme de strategie si legalitate :

1. ACHIZITIILE SE FAC FARA LICITATIE – nu s-au respectat nici macar formal procedurile competitive si transparente prevazute de reglementarile nationale si europene –
2. DECIZIIILE NU AU FORMA JURIDICA DE PROIECT DE LEGE – desi ambele contracte depasesc suma de 100 milioane de Euro nu au fost transformate in proiecte de lege care sa fie dezbatute si votate de Parlament ( Legea privind achizitionarea a 12 avioane multirol F16 a fost aprobata de Camera Deputatilor in 26 Iunie 2013 si promulgata de Presedintele Romaniei )!
3. Cele doua achizitii totalizeaza o cheltuiala bugetara de minim 4 miliarde Euro – deci in urmatorii 6 ani ( 2017-2022) Romania isi epuizeaza toate resursele de investitii militare (650 milioane / anual – vezi calculul de mai sus)
4. Romania renunta brusc si inexplicabil la Strategia de modernizare inceputa in 2013 prin achizitionarea primelor 12 avioane F16 ; acea Strategie prevedea achizitia a inca 12 avioane multirol (urmand sa avem astfel 2 escadrile complet operationale) si completarea capabilitatilor aeriene cu elicoptere militare moderne ( in acest scop Guvernul Romaniei sprijinind printr-un ajutor de stat de 23 Milioane RON investitia de la Ghimbav a celor de la Airbus Group) / aceste proiecte trebuie astfel decalate cel mai devreme pentru anul 2023
5. Desi Romania are un Parteneriat Strategic cu SUA ( pe care liderii politici de la Bucuresti il invoca in mod insistent) practic in urmatorii 6 ani TOATE RESURSELE BUGETARE disponibile vor fi alocate achizitiei de tehnica militara din Olanda si Germania !!!

Mari probleme legate de fondul contractelor :

1. Compania DAMEN Olanda nu a mai construit niciodata nave similare pentru alte tari NATO / singurul beneficiar pana in prezent este Marina Militara din Indonesia .

Din documentele oficiale pe care le atasam rezulta insa ca pretul achitat de Guvernul Indonesiei pentru 2 corvete identice cu cele oferite Romaniei ( SIGMA 10514 ) este de 345 milioane Euro = 172,5 milioane/ 1 fregata!

Romania este de acord sa plateasca insa 1,6 miliarde Euro pentru 4 corvete = 400 milioane Euro / 1 fregata!!! Romania plateste un pret dublu desi este stat NATO, achizitioneaza un numar dublu de nave si urmeaza sa foloseasca pentru asamblare Santierul din Galati!

De altfel Romania a primit oferte ferme de la alti producatori din tari NATO pentru livrarea a 4 corvete de acelasi tip ( care urmau sa fie asamblate la Constanta) la pretul maxim de 950 milioane Euro – insa a decis sa plateasca peste 600 milioane de Euro in plus catre DAMEN Olanda!

2. Acordul cadru cu firma germana RHEINMETTAL prin care Armata Romana urmeaza sa achizitioneze intre 600-800 transportoare blindate de infanterie la o suma totala de minim 2,4 miliarde Euro

Firma a fost recent investigata de justitia din Germania pentru dare de mita in vederea obtinerii unor contracte similare cu Grecia / acuzatiile au fost recunoscute si cazul a fost inchis prin plata unei amenzi de 37 milioane de Euro.

Dincolo de reputatia RHEINMETTAL Germania problema este ca exista oferte ferme de la alti producatori din tari NATO prin care se pot livra transportoare de acelasi tip cu un pret de maxim 2,5 milioane Euro / transportor ( in timp ce oferta acceptata de Romania este circa 4 milioane Euro / transportor).

Victor Ponta a atras atenția încă din decembrie asupra acestor contracte cu dedicație acordate de Guvernul Cioloș.

”Dacă eu, Ponta, prim-ministru, semnam să cumpăr patru corvete cu un miliard șase sute de milioane de euro, când am ofertă pe masă oficială cu 950 de milioane și produsă la Constanța. Identice, dar identice, știți cum, corvetele NATO nu sunt de șapte feluri. Deci dacă eu dădeam 1,6 miliarde unei firme olandeze, în loc să cumpăr cu 950 de milioane produse la Constanța, mă lega DNA-ul? Deci dl Cioloș face chestiile astea și pleacă la Bruxelles. În decembrie, o să fie la Bruxelles, o să vedeți. Știți ce se întâmplă cu cheltuielile militare? Noi șase ani nu mai facem cheltuieli militare. Deocamdată, Armata Română are o singură facilitate modernă: cele 12 F-16 pe care le-a cumpărat ăsta, Ponta, prietenul lui Putin, Erdogan. Noi altceva modern nu avem, decât cele 12 avioane F-16. Noi am stabilit în primul CSAT cu Klaus Iohannis, la propunerea Guvernului, că prioritatea României este să cumpere încă 12, pentru că așa scrie în obligația NATO, 24 de avioane. Am plecat de la guvernare, nu mai cumpărăm de la Trump niciun avion, în schimb cumpărăm patru nave olandeze și niște transportoare blindate din Germania. Suntem în secolul XXI, mai bine cumpăram ARO, ca să vă spun sincer, dacă nu ai elicopter, nu ai cu ce să-i aperi, să moară oamenii înăuntru. În Afganistan, când i-am trimis cu transportoarele noastre, au murit soldații români. Un contract e de 1,6 miliarde pentru corvete, celălalt e de 2,4 miliarde pentru transportoare. Dl Cioloș a vrut Olanda, dl Iohannis Germania. Patru miliarde. România are pe an cheltuieli de investiții, din trei miliarde 20% maximum. Noi șase ani de acum încolo nu mai cumpărăm nimic pentru Armata Română, decât ce au vrut Cioloș și Iohannis. Pe noi în afară de americani nu ne ajută nimeni. De ce cumpărăm de la olandezi?. Pentru F-16, ne-am dus în Parlamentul României și am supus la vot, pentru că trebuia să faci licitație. Dacă era dl Cioloș prim-ministru atunci, vă garantez că ar fi cumpărat avioane europene. Eu m-am dus în Parlament, care a discutat, a dezbătut și a votat legea. Ce vă vorbesc eu, corvete de la olandezi și transportoare de la nemți, sunt prin Hotărâre de Guvern, nu s-au dus în Parlament. Fără licitație. Direct.Este un tun incredibil.La licitație, firma cealaltă din NATO a venit cu 950 de milioane, nu au cum s-o dea prin licitație. Nu suspectez, sunt convins că pentru dl Cioloș pe primul loc e ce e bine pentru Bruxelles și pe locul doi ce e bine pentru România. România trebuie să fie una din țările fraiere care doar cumpără armament”, a spus Victor Ponta, la DCNews Live.

Guvernul „Dacian Ciolos” a angajat in numele Romaniei un program de achizitii militare de circa 4 Miliarde Euro in ultima sa luna de mandat, fara consultari politice sau dezbateri publice / ceea ce epuizeaza in totalitatea fondurile bugetare alocate pentru inzestrarea Armatei pentru urmatorii 6 ani. Deciziile au fost luate fara licitatie publica, fara respectarea procedurilor europene si fara consultarea si aprobarea Parlamentului