O româncă în vârstă de 29 de ani, însărcinată şi diagnosticată cu cancer de col uterin, a fost operată cu succes la un spital din București, iar fătul este în afara oricărui pericol.

Doctorul Petre Brătilă, la Spitalul Euroclinic, în București este autorul premierei medicale din România. Chirurgul, care a efectuat pro bono, intervenția chirurgicală care a salavat două vieți, spune că: Este o intervenţie în premieră. Prin operaţia de tratament conservator al cancerului de col uterin oferim femeilor şansa nu numai de a conserva funcţia reproductivă, dar şi de a păstra o sarcină în evoluţie, care poate fi dusă cu succes la termen.

Doctorul a spus că n astfel de caz, în care o femeie însărcinată este diagnosticată cu o formă invazivă de cancer de col uterin, reprezintă o provocare şi o situaţie extrem de complexă, atât pentru ginecolog, cât şi pentru mamă.

“Este foarte important pentru o astfel de pacientă să nu ia decizia de a întrerupe sarcina, doar pentru că nu ar exista vreun tratament. În anumite situaţii, există o soluţie atât pentru mamă, cât şi pentru copilul nenăscut. Tehnica pe care am folosit-o se numşte trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin şi este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA şi IB) şi în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase”, a medicul Brătilă.

Medicul a mai spus că operaţia a fost foarte dificilă, atât din punctul de vedere al anesteziei, cât și al procedurii în sine, deoarece pe masa de operaţie erau doi pacineţi simultan: mama şi fătul.

Profesorul Petre Brătilă a spus că operația a decurs bine și că fătul se va naște fără probleme, iar femeia va putea rămâne însărcinată, întrucât funcția reproductivă nu i-a fost afectată.

La fiecare cinci ore, o femeie moare în România de cancer de col uterin. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, în fiecare an, în România.