Benoni Ambăruș devine primul român din istoria bisericii catolice, episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Românul este unul dintre cei mai tineri episcopi ai Italiei.

În urmă cu câteva zile, Papa Francisc a numit pentru prima dată în istorie „figura episcopului auxiliar” care se ocupă numai de caritate.

„Și a ajuns năpasta pe mine”, ne spune Don Ben, râzând.

Benoni Ambăruș a intrat la seminarul din Iași când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis de la Iași să studieze la Roma.

„Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toți acești ani. În 2000 am fost sfințit preot la Iași și m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licență în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator. Am stat un an și mi s-a spus , apoi , apoi , apoi mi-am găsit o parohie și în 2007 am decis să rămân definitiv aici”, a declarat tânărul episcop.

Este primul român și în general primul străin numit într-o funcție similară.

Nici acum nu știe cum se explică numirea: „Am avut de-a face cu Sfântul Părinte în toți anii aceștia … Am impresia că insistă foarte mult asupra atenției de a nu pune la o parte pe nimeni, de a avea grijă ca săracii (material, spiritual, relațional) să fie în atenția instituțiilor laice, publice, a cetățenilor de rând și a bisericii. Insistă foarte mult pe acest lucru. Pronunță des , iar la Roma sunt 150 de comunități creștine, străine, de diferite limbi, rituri care celebrează în biserici, dar au viața lor”.

Episcopul Romei este Papa Francisc. Are un vicar, care la rândul lui are episcopii auxiliari: cinci episcopi pentru fiecare sector al Romei, apoi mai este un episcop auxiliar care se ocupă numai de pastorala sanitară, spitale, clinici, iar Don Ben este al șaptelea episcop auxiliar.

Consacrarea efectivă va avea loc pe 1 mai, la Roma.