Desemnare de prim ministru în bătaie de joc. Klaus Iohannis l-a anunțat vineri dimineață, prin intermediul unui SMS, pe Sorin Grindeanu că l-a desemnat în funcția de prim ministru. În mod normal, desemnarea primului ministru era anunțată la Palatul Cotroceni de către Președintele României în cadrul unei conferințe de presă în cadrul căreia îl prezenta pe premierul desemnat să formeze Guvernul.

Klaus Iohannis nu s-a deranjat să facă declarații oficiale de presă pentru a anunța numele premierului desemnat. A ales să-l nominalizeze prin SMS și mai apoi să emită decretul prezidențial.

Sorin Grindeanu a declarat vineri într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului, că Iohannis l-a anunţat de desemnarea sa în funcţia de prim-ministru printr-un SMS.

”Azi dimineaţă am primit un sms de la domnul preşedinte Klaus Iohannis. eu nu aveam numărul.L-am sunat pe domnul preşedinte Dragnea pentru că neavând numărul domnului preşedinte… în aceste zile te poţi aştepta la orice… să verific dacă este numărul domnului preşedinte. După ce am primit confirmarea i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată”, a declarat Sorin Grindeanu.

Întrebat de jurnaliști ce conţinea sms-ul de la Iohannis, Sorin Grindeanu a spus: „Succes. Klaus Iohannis”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, calendarul privind instalarea noului Guvern. Potrivit liderului PSD, pe 4 ianuarie 2017, Cabinetul Grindeanu va depune jurământul de învestitură la Cotroceni.

„Pentru a purcede la treabă imediat, astăzi împreună cu domnul Tăriceanu, cu premierul desemnat Sorin Grindeanu şi colegii din Parlament am stabilit calendarul de acţiuni pentru zilele următoare pentru a avea un Guvern instalat în cel mai scurt termen posibil. Marţi, 3 ianuarie, ora 10:30 – Biroul Permanent al fiecărei camere. La ora 12:00 – plen în fiecare cameră pentru adoptatrea ordinii de zi (…) Între 16:00 – 16:30 – depunere de către premierul desemnat a structurii Guvernului, a listei membrilor Cabinetului şi a programului de guvernare (…) Ora 18:00 – consultări cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Miercuri, 4 ianuarie, între 08:00-14:00 – audierea membrilor Guvernului în comisii. Între 15:00-18:00 – prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României, propunem ca miercuri, 4 ianuarie, la ora 19:00, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului pentru membrii Guvernului”, a declarat Liviu Dragnea.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu spune că va convoca prima şedinţă de guvern chiar în aceaşi zi, la ora 21:00.