Cititul povestilor inainte de culcare este importanta din mai multe motive. In primul rand pentru formarea legaturii unice intre parinte si copil, calmarea copilului inainte de somn si expunerea copiilor la idei noi si o functionare mai buna a creierului pe timp de noapte.

Copiii cer sa li se citeasca intotdeauna povesti de noapte buna si, daca nu suntem cu adevarat presati de timp, este singura parte a rutinei de culcare pe care incercam sa nu o neglijam seara de seara.

Beneficiile lecturii inainte de somn

Fiecare familie este diferita si nu exista o regula impusa pentru un ritual de noapte buna perfect. Cu toate acestea, cercetarile ne demonstreaza beneficiile incontestabile pe care le poate avea o poveste de noapte buna citita cu copiii mici si prescolari inainte de culcare, si anume:

  1. Cititul inainte de somn este linistitor

Aceasta reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a-i determina pe micutii tai sa doarma fara sa se lupte, sa tipe si sa refuze sa mearga la culcare. Citirea cartilor de povesti de noapte buna pentru copii este o modalitate excelenta de a crea linistea dorita si de a induce un somn odihnitor.

Cititul incetineste ritmul cardiac, iar cuvintele si vocea parintelui sunt foarte calmante pentru copii, astfel incat simplul fapt ca le citesti – chiar si folosind atunci cand e cazul voci amuzante – ii poate ajuta pe copii sa se simta in siguranta.

  1. Cititul inainte de culcare este o oportunitate excelenta pentru a petrece timp cu micutul tau

Daca ai mai multi copii acasa, cunosti lupta de a gasi timp pentru a-l petrece cu fiecare dintre ei. Este incontestabil de greu sa te incadrezi si sa le reusesti pe toate.

Din acest motiv, fa rutina de culcare pentru fiecare copil in mod individual. Intr-o seara poate citi mama unui copil si tatal celuilalt si asa mai departe.

  1. Ora inainte de culcare este cea mai calma si linistita parte a zilei

Desi vom citi si in alte parti ale zilei, este adesea dificil pentru copii sa acorde atentie si sa se concentreze. Chiar inainte de masa sau gustare, copiii sunt flamanzi. Imediat dupa o joaca intensa, pot fi epuizati. Seara, insa, propriul lor impuls de a dormi ii calmeaza. De indata ce usa se inchide, luminile se estompeaza si ne asezam pe scaun sau pe pat, calmitatea incepe sa domneasca. Agitatia si zvacnirile lor incep sa se diminueze si sunt atenti la ceea ce se intampla. Chiar si copiii mici isi vor lasa capul pe umar si vor intra in lumea viselor cand li se citeste o poveste frumoasa.

Nu neglija rutina de seara si profita de timpul petrecut in doi cu puiul tau citind o carte frumos ilustrata pentru copii!