Poșta Română reacționează la scandalul produs de Academia Română care acuză compania de stat de faptul că a mărit tarifele internaționale. Poșta Română spune că de 12 ani nu a actualizat tarifele la expedițiile internaționale și că nu poate oferi gratuități Academiei Române.

În urma articolului „Academia atacă Poşta şi ameninţă că va apela la serviciile poştale din Republica Moldova şi Ungaria”, care se fundamentează exclusiv pe o reclamaţie a Academiei Române, publicat de Profit.ro, face următoarele precizări:

  • Poşta Română are acordul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru toate modificările tarifare. Actualizările tarifare invocate de Academia Română nu fac excepţie de la această regulă.
  • Poşta Română nu a operat, în ultimii 12 ani, niciun fel de actualizare pe segmentul trimiterilor internaţionale invocate de Academia Română. Politicile comerciale ale operatorilor internaţionali au obligat Poşta Română să-şi alinieze aceste tarife.
  • Orice gratuitate cerută Poştei Române, precum şi o modalitate de compensare financiară a acesteia, trebuie stabilite prin Hotărâre de Guvern.

„Poşta Română are toată deschiderea pentru a discuta o relaţie de natură comercială cu Academia Română, aşa cum o manifestă faţă de orice alt partener comercial. Invităm Academia Română să manifeste echilibru în abordările publice prin care implică numele companiei şi o documentare corectă cu privire la tarifele incriminate. Reamintim că Poşta Română, deşi are ca acţionar majoritar statul român, are aceleaşi obligaţii ca orice altă companie care operează într-o piaţă liberă: maximizarea profitului pe fundamende legale şi concurenţiale, securizarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi prestarea unor servicii de calitate. Poşta Română este perfect conştientă de obligaţiile şi de rolul său social, care trebuie să se încadreze însă în perimetrul eficienţei economice”, a declarat Alexandru Petrescu, Directorul General al Poştei Române.

Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică. Ea funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.