Premierul Victor Ponta a anunțat duminică, în cadrul unei conferințe de presă faptul că se consideră nevinovat, că va contesta cu dovezi, ordonanța de urmărire penală și că nu își va da demisia din cauza unui procuror care face dosar penal doar ca să răstoarne guvernul.

Ponta susține că nu se luptă cu justiția sau cu instituțiile, însă are dreptul să își dovedească nevinovăția și să rămână în funcția de prim ministru.

Am datoria de a da câteva explicaţii tuturor cetăţenilor ţării – ca prim-ministru care a servit timp de peste trei ani. Am o datorie specială faţă de partidele din coaliţie, de parlamentarii care m-au votat, de cei 5.3 milioane de români care m-au votat, dar şi cei 6,3 milioane care l-au votat pe Iohannis dar care aşteaptă măsurile economice anunţate, şi faţă de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Traian Băsescu şi au fost umiliţi şi zdrobiţi printr-o decizie abuzivă luată de o mână de oameni. Nu mă lupt cu justiţia, nu mă lupt cu instituţii, mă consider nevinovat şi voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenţa toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior şi la judecător ordonanţa prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat şi voi respecta deciziile”, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat faptul că nu se consideră o victimă, și crede că dosarul are legătură cu cazul Rarinca și cu modificările propuse la legi în Parlament.

”Nu sunt o victimă – Mariana Rarinca şi alţii necunoscuţi sunt victime, ca şi sutele de români audiaţi cu Biblia pe capota maşinii sau cei care stau şi acum în arest preventiv doar pentru că au avut ghinionul să între într-un sistem malaxor, care mai dă şi rateuri, dar nu poate accepta asta. Eu consider şi gândesc că acuzarea mea nu are legătură cu presupuse fapte din 2008-2009 şi pentru care există un dosar deschis în 2012, ci cu alte evenimente recente – cazul Rarinca, solicitările şi poziţiile Asociaţiei judecătorilor, modificările la anumite legi propuse în Parlament şi votul din Senat în cazul Şova. Dacă e aşa, atunci asta nu este justiţie – şi nu cred că, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur şi simplu îngropate – nu se poate şi nu e bine aşa dacă vrem să trăim într-o ţară liberă! Eu sunt un om puternic, am văzut şi am participat la modul în care se exercită echilibrul puterilor în România. Nu intenţionez să mă jeluiesc şi să mă plâng. Vreau să-mi dovedesc nevinovăţia mea şi să ajut la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile şi nedreptăţile”, a precizat premierul.

Ponta susține că acest dosar penal are drept scop schimbarea Guvernului României prin lovitură de stat: Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului şi a majorităţii parlamentare – conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în parlament se numeşte lovitură de stat. Şi guvernul pe care îl conduc şi toate guvernele viitoare trebuie să vină şi plece din funcţie nu în urma acţiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri şi Parlament.

Victor Ponta a mai spus că faptele de care este acuzat sunt din 2007-2008: Cazul meu: acum 7-8 ani nu eram în nicio poziţie de conducere şi PSD era în opoziţie. Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI şi de Parchet – toţi constatând că nu este nimic ilegal. Nu fac justiţie la televizor – voi merge la procuror şi instanţa de fiecare dată pentru a-mi prezenţa punctul de vedere/ dar trebuie să răspund public la ce a apărut în public – oficial sau pe surse.

După care, premierul a lămurit mai multe aspecte din dosar, cu privire la faptele de care este acuzat: Nu am fost niciodată asociat în cabinetul Şova – cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriştii ştiu că dacă împuşti cu 17 gloanţe nu sunt 17 crime) – le voi preda marţi procurorului. Au fost emise şi plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plăţile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate şi am plătit toate taxele şi impozitele! Toţi avocaţii din România procedează aşa. Nu există acte false. Chiar şi procurorul spune că sunt prescrise din 2013! Acuzaţia de evaziune fiscală în care am fost acuzat că sunt complice: nu făceam eu contabilitatea la societatea lor! Am fost controlat de ANAF în 2011 şi concluzia a fost că e totul legal. În cinci ani, obligaţiile fiscale se prescriu, dar eu am plătit oricum toate taxele. Acuzaţia de spălare de bani: banii erau primiţi legal şi i-am folosit doar prin banca şi cu documente fiscale. Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Şova am primit în 2007 – 50 mii şi, în 2008, 130 mii lei)! Voi prezenţa toate aceste elemente în faţa procurorului şi în cadrul contestaţiei la procurorul superior şi la judecător. Sunt convins că, dacă eram întrebat înainte, era imposibil de început urmărirea penală!

Ponta a ținut să precizeze și faptul că: Am spus şi cred că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că îşi foloseşte funcţia pentru a încalcă legea penală şi se începe urmărirea penală nu poate continua să rămână! Dar din ceea ce v-am prezentat rezultă clar că acuzaţiile sunt evident speculative şi netemeinice. Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toţi cetăţenii putem fi suspecţi fără măcar a fi întrebaţi înainte de asta! La momentul în care faptul că nu suntem încă cercetaţi înseamnă că încă nu ne-a venit rândul pe listă! Am convingerea că ordonanţa de joi este doar o reacţie de răzbunare asupra mea pentru votul de marţi din Senat – dar Justiţia nu înseamnă răzbunare pentru decizii politice! Ne aflăm într-un moment extrem de grav pentru societatea noastră. Sunt lideri de opinie şi oameni politici care doresc efectiv eliminarea Parlamentului dintre puterile statului, şi acum şi a Guvernului. Autorităţile locale au fost deja masacrate şi terorizate. Cred că România are nevoie de procurori independenţi şi eficienţi, aşa cum are nevoie de ofiţeri de informaţii vigilenţi – dar niciunul nu poate să înlocuiască Parlamentul, Guvernul şi aleşii locali, pentru că aceasta ar fi o dictatură.

Premierul a mai precizat și faptul că i-a spus lui Iohannis despre sistemul pe care l-a moștenit și că respectă opiniile legate de demisia sa, însă cei care-i cer demisia au ajuns președinți având dosare penale.

”Am vorbit cu preşedintele Iohannis, căruia i-am prezentat informaţiile pe care le deţin despre sistemul pe care l-a moştenit şi pe care trebuie să-l îmbunătăţească în mandatul sau. Sper să o facă! Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideţi să nu fim ipocriţi. Iohannis a candidat trimis în judecată la ICCJ, Băsescu s-a adăpostit zece ani de dosarele penale prin funcţia ocupată şi iubeşte Justiţia doar când nu o cercetează pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiaşi oameni care în cazul Udrea spuneau că DNA şi SRI fac abuzuri! Despre PNL îmi este mie jenă să vorbesc, cu Predoiu cercetat în Gala Bute şi ţinut în suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Şova la Turceni şi Rovinari şi cu Gorghiu la Electrica. Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea / dar schimbarea guvernului prin decizia unui procuror este un precedent de gravitate majoră şi eu nu pot să fiu complice la aşa ceva!”, a precizat Victor Ponta.

În consecință premierul a spus că: Voi merge în faţa Parlamentului la moţiunea de cenzură. Dacă trece, este clar că demisionez şi trebuie să facem alegeri anticipate. Dacă nu, voi finaliza aceste proiecte şi voi discuta apoi cu colegii de coaliţie, cu Preşedintele ţării şi cu opoziţia actuală care sunt paşii următori.