Premierul Victor Ponta s-a sucit și s-a răzgândit în privința ordonanței care triplează salariile demnitarilor. Dacă inițial a zis că o anulează, marți, Ponta a anunțat că o aprobă și că de la 1 august Iohannis are pofta ce-a poftit, adică salariu mărit de trei ori.

La 17 zile de când a tunat și a fulgerat că premierul interimar Gabriel Oprea a dat o ordonanță prin care tripla salariile a 48 de demnitari, inclusiv al lui Iohannis, premierul s-a sucit și ca să nu fie acuzat că-i taie salariul președintelui, dă undă verde ordonanței.

“S-au pus bani. S-a schimbat schimbarea. (…) Eu nu mi-am schimbat părerea asupra faptului că a fost inoportun şi că trebuia să mărim salariile la demnitari odată cu toată lumea. Dar, două lucruri foarte politice: unu, însemna să abrog un lucru făcut cu bună credinţă de către domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situaţie penibilă şi, doi, – că asta a fost şi opinia şi a lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi şefi de coaliţie – părea că mă răzbun pe domnul Iohannis, că îi tai salariul, ori răzbunarea nu e arma cea mai bună în politică. Nu mi-am schimbat părerea, dar am înţeles punctul de vedere al colegilor mei şi am pus bani acolo.Eu am ţinut cont, domnul Dragnea e acum preşedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. (…) Opinia lui Liviu Dragnea a fost că ne asumăm, decât să se spună că ne răzbunăm pe Klaus Iohannis şi îi tăiem salariul. De altfel, astăzi, câţi bani a cerut Administraţia Prezidenţială pentru cheltuieli suplimentare atât i-am dat, niciun leu mai puţin, ca să nu se spună ‘Ponta îi taie banii lui Iohannis’ şi alte lucruri care sunt destul de meschine “, a spus Ponta la B1 TV.

Pe 10 iulie, Ponta era de altă părere: Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii.

Drept urmare, la 1 august 2015, ordonanța intră în vigoare și salariile a 48 de demnitari, precum Președintele României, Primul Ministru, Președintele Senatului, al Camerei Deputaților, al Înaltei Curți, miniștrilor, și șefilor SRI, SIE, STS și SPP, se vor tripla.

Tot ieri, Ponta a alocat fonduri suplimentare de 10 milioane de lei către Administrația Prezidențială pentru ca Iohannis să aibă ce toca în deplasările în străinătate.

Suplimentarea de buget vine după ce în șase luni de mandat, Iohannis a tocat pe deplasări în străinătate 4,9 milioane lei.

Bugetul Administrației Prezidențiale, care era inițial de 28.234.000 lei, crește astfel cu aproximativ 35%.

Această sumă ar trebui cheltuită în doar cinci luni, arată Evenimentul Zilei. În 2014, Traian Băsescu a primit doar 25,5 milioane lei.

În primele luni de mandat, președintele Iohannis a vizitat Germania, Franța, Spania, Italia (de două ori), Serbia, Croația și Polonia. În plus, președintele el a participat la reuniunile Consiliului European la Bruxelles.