ISU București știa de existența Club Colectiv cu cel puțin o lună de zile înainte de a se produce tragedia soldată cu 60 de morți. Însă nu au trimis niciun echipaj în control să vadă dacă locația este autorizată pentru a găzdui astfel de evenimente.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență spune că a primit pe 24 septembrie 2015, o notificare de la Club Colectiv prin care se preciza faptul că vor avea loc concerte în club și drept urmare au solicitat prezența unui echipaj de pompieri. Această solicitare a fost trimisă de la IGSU la ISU București, unde pompierii au ignorat-o complet.

”În data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recepţionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica PIONIERUL – etaj 1 şi Club Colectiv (pentru zilele de 25 şi 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015. La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Din datele preliminare reieşite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30. Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de  24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – EMAGIC – fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului”, se arată în comunicatul de presă al IGSU, remis exclusivNEWS.ro.

În urma acestei dezvăluiri și a anchetei interne derulate, conducerea ISU București a fost suspendată.

”Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comandă, pentru  asigurarea temporară a conducerii unităţii”, se arată în comunicatul IGSU.

În urma tragediei produse pe 30 octombrie în Club Colectiv din București, în timpul concertului susținut de trupa Goodbye to Gravity, au murit 60 de persoane.

Dacă pompierii și-ar fi făcut treaba, această tragedie ar fi putut fi prevenită și cei 60 de tineri nu și-ar mai fi pierdut viața.