În loc să îşi asume responsabilitatea eşecului operaţiunii de la Oneşti, poliţiştii dau vina pe una dintre victime pentru faptul că au fost ucişi. Poliţiştii susţin că ei aveau totul sub control dar că la 16.55, răpitorul l-a înjunghiat pe ostaticul de 52 de ani pe motivă că l-a lovit cu piciorul.

Cristian Gheorghe, comisar șef-adjunct în Direcția Investigații Criminale a IGPR a declarat la Digi 24 că unul dintre ostatici a încercat să se elibereze și l-a lovit cu picioarele pe agresor.

Prima victimă, cea care se pare că l-a lovit pe agresor, a primit o lovitură de cuțit în zona inimii, pentru că partea din față a corpului era fără apărare. Toate aceste momente s-au petrecut chiar sub ochii negociatorului care discutase cu agresorul. El a dat semnalul de alarmă. De jos, a văzut busculada creată pe balcon, nu știa exact ce s-a întâmplat, dar s-au auzit țipetele victimelor și autoritățile au decis să intervină în forță. O echipă operativă aștepta la un etaj mai jos. Intrase în bloc pe ușa din spate a blocului, pentru a nu fi văzută de agresor. Soția acestuia era la etajul al patrulea. Despre ea, polițiștii aflaseră chiar de la agresor. Au luat legătura cu ea și au aflat că își susținea soțul. Ușa metalică a apartamentului a fost spartă cu un berbece, ușa a cedat într-un minut și jumătate, deși era blocată cu o scară. Când polițiștii au pătruns în locuință, au tras, l-au imobilizat pe Gheorghe Moroșan și au găsit victimele înjunghiate. S-au făcut manevrele de resuscitare, fără rezultate în cazul uneia dintre victime, care deja decedase, iar cealaltă a fost dusă la spital, unde a murit ulterior”, a declarat Comisarul IGPR.

Şi chestorul de poliţie Alexandru Scurtu, dă “vina” pe ostatic spunând că în urma demersurilor de comunicare depuse de către ofiţerul negociator, „situaţia era sub control” la momentul orei 16,55, când însă „s-a produs un declic” deoarece „una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor”, moment în care acesta a început să lovească pe cei doi sechestraţi cu cuţitul şi din apartament s-au auzit ţipete, ceea ce a declanşat şi intervenţia în forţă a trupelor de intervenţie, care a fost însă îngreunată de modul în care a fost blocată uşa de acces în apartament.

Intervenția trupelor speciale a fost îngreunată de spargere sistemelor de închidere. Mai exact, agresorul pusese și o scara în ușă și din acest motiv a durat mult deschiderea usii.

S-a folosit inițial muniție neletală care prima dată a lovit mâna agresorului și a facut să scape cuțitul din mână.

Ulterior s-a tras cu arma. Intervenția forțelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotele și țipetele din interior au dat de înteles ca acolo se întampla ceva.

Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, a ucis luni doi lucrători, luați ostatici, după ce aceștia au fost trimiși să verifice instalația electrică într-un imobil pe care agresorul l-a pierdut în instanță în urmă cu zece ani pentru acoperirea prejudiciului provocat de soția sa într-un caz de delapidare.

Criminalul avea un cazier bogat. În 1987, el fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru furt calificat, în 1991 – la un an și 6 luni pentru furt calificat, în 2003 – la 6 luni închisoare pentru vătămare corporală gravă, iar în 2010 a fost condamnat în Italia la 28 zile de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului sau a stupefiantelor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar in rem pentru infracţiunea de omor calificat.