Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia de duminică, 17 mai, a emisiunii, ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Mircea Dinescu îi dedică ediţia din 17 mai a emisiunii sale lui Alexandru Tomescu, tânărul muzician care face minuni cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce i-a fost încredinţată în 2007. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Ştiind că tânărul său invitat este vegetarian, Dinescu îi pregăteşte pentru început o cremă de dovlecei cu ciuperci, din compoziţia căreia nu lipsesc laptele şi… vinul. Uşor surprins de cantitatea de vin pe care poetul o pune la prepararea cremei de legume, Tomescu întreabă în glumă: „Supa asta – o bem sau o mâncăm?”, iar apoi mărturiseşte: „Îmi place să pun vin în anumite preparate, dar îl folosesc aşa, mai cu parcimonie, însă aici am văzut că e la ordinea zilei – o jumătate de carafă fără apă… Îmi place acest principiu”. Explicaţia lui Dinescu este simplă: oricât vin ai pune la prepararea mâncării, în momentul în care este pusă pe foc, alcoolul dispare, rămânând numai aroma.

După ce supa cremă este gata, poetul îi pregăteşte invitatului său sandvişuri „unice în lume”, cu ciuperci, vinete şi dovlecei, toate aşezate pe un pat de cremă de avocado şi stropite cu un sos special, inventat chiar de Dinescu şi asupra compoziţiei căruia păstrează misterul, deoarece doreşte să îl breveteze. Nu se stăpâneşte, însă, să-şi laude preparatul în faţa musafirului său: „Chiar dacă Mircea nu a deconspirat ingredientul secret din pasta lui roşie celebră, mie mi l-a spus, mi l-a şoptit, însă rămâne între el şi mine”, povesteşte ulterior amuzat Alexandru Tomescu.

În cramă, îi aşteaptă lăutarii din Băbiciu, recomandaţi poetului chiar de Grigore Leşe, pentru talent şi autenticitate, iar discuţia dintre gazdă şi oaspete este captivantă şi plină de farmec. Tomescu îi povesteşte poetului despre activitatea sa, proiectele, turneele şi planurile sale de viitor, Dinescu concluzionând: „Am rămas cu ideea că trebuie să invit mai des tineri. Nu sunt numai bătrâni înţelepţi, există şi tineri înţelepţi”.

Alexandru Tomescu s-a născut pe 15 septembrie 1976 la Bucureşti. De la debutul său din 1985, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte. În prezent, Alexandru Tomescu se află în plin turneu. Este vorba despre Turneul Internaţional Stradivarius Enescu Experience – 2015, care are drept cauză socială strângerea de fonduri şi materiale pentru restaurarea casei Enescu din Mihăileni şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Dinescu - Tomescu