Co-președintele PNL, Alina Gorghiu a anunțat miercuri, că partidul pe care-l conduce cere alegeri anticipate, ca urmare a votului din Senatul României, în urma căruia, Dan Șova a scăpat de arestul preventiv.

PNL tună și fulgeră după ce Senatul l-a scăpat de arest și pe Dan Șova, decizie care vine la o lună și jumătate după ce Varujan Vosganian a fost protejat a doua oară de senatori.

Deranjată de acest vot din Senat, Alina Gorghiu cere alegeri anticipate: Pentru ca toți să fim egali în fața justiției, și politicieni și cetățeni, singura soluție este judecata românilor, în  cadrul alegerilor anticipate. PNL cere alegeri anticipate pentru a da țării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate și un restart în relația dintre clasa politică și cetățeni, echivalent celui din noiembrie 2014.  

Alina Gorghiu anunță că PNL va contesta la CCR, decizia Senatului României în cazul lui Dan Șova.

”Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o  sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta  au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției.  E încă o lecţie prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD. Singura diferență între votul în cazul dlui Șova și al dlui Vâlcov este că cel din urmă a ales o cale demnă. Prin votul senatorilor PSD,  Victor Ponta aruncă în aer credibilitatea unei țări întregi, pentru a nu pierde puterea, Palatul Victoria. Votul de astăzi confirmă ceea ce spunem de vreme îndelungată: PSD este umbrela corupției, iar Victor Ponta mânerul de care se agață toți cei care au probleme cu legea. Aceasta este integritatea PSD: mimează, în interior, un statut drept, dar rămân aceiași adversari ai statului de drept. Analizăm în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD. Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi, a declarat Alina Gorghiu.

Senatul s-a opus cererii DNA cu privire la cererea de reținere și arestare a lui Dan Șova pe motivă că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

Din totalul de 168 de senatori, la vot au venit 151, iar dintre aceștia 79 au fost pentru arestare, iar 67 împotrivă, în timp ce 5 voturi au fost anulate.

Numai că Senatul respins cererea DNA în cazul lui Dan Șova, pe motiv că nu s-a întrunit votul majorității senatorilor.

În timp ce regulamentul Parlamentului prevede faptul că în aceste situații cererile DNA se iau cu votul majorității senatorilor, CCR spune că deciziile se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți la ședința de plen.

După regulamentul Parlamentului, invocat de Senat, care este în contradicție cu decizia CCR, 85 dintre senatori ari fi trebuit să voteze pentru arestare și atunci cererea era aprobată.