La zece luni de când și-au dat votul în Parlament, pentru numirea lui Victor Ciorbea în funcția de Avocat al Poporului, liberalii vor acum să-l dea jos pe fostul lor coleg de partid.

Parlamentarii PNL anunță că au început procedurile legislative pentru a-l demite pe Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului pe motiv că acesta răspunde la comenzile lui Ponta și nu atacă la CCR ordonanțele emise de Guvern.

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal au depus o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de Ludovic Orban, Lider al Grupului PNL, şi de Cristina Pocora, Purtător de cuvânt al Grupului PNL, parlamentarul Mircea Toader a arătat că proiectul de lege al deputaţilor liberali este necesar întrucât ultimele luni au arătat că sesizări făcute de societatea civilă şi parlamentari transmise către Avocatul Poporului pentru a fi sesizată Curtea Constituţională, au fost ignorate.

Orban a arătat că procedura de demitere a domnului Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului va fi demarată în Parlamentul României de către parlamentarii PNL, conform procedurilor în vigoare.

La prima reuniune a Biroului Politic al PNL, această chestiune va fi discutată la nivelul conducerii partidului. Ne dorim să iniţiem această procedură pentru o serie de motive simple şi foarte clare: există multe acte normative, ordonanţe de urgenţă, ordonanţe simple ale Guvernului, pentru care atât Grupul parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanţi ai societăţii civile, sindicate, au solicitat Avocatului Poporului să îşi exercite atribuţia constituţională de a invoca excepţiile de neconstituţionalitate, de a ataca la Curtea Constituţională. O ordonanţă simplă sau de urgenţă a Guvernului nu poate fi atacată la CCR de către parlamentari, ci singura entitate care poate face acest lucru este Avocatul Poporului, conform articolului 146, litera d) din Constituţia României”, a declarat Ludovic Orban.

Parlamentarii liberali propun modificarea Legii Avocatului Poporului respectând mai multe principii.

În primul rând, cel al depolitizării instituţiilor publice, care trebuie să pornească de la acele instituţii foarte importante, prevăzute în Constituţia României ca instrumente de echilibru la nivelul societăţii româneşti.

PNL propune ca, de acum înainte, candidaţii care vor fi selectaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului, pe lângă vechimea de 18 ani (în activitatea sau învăţământul juridic, n.r.), nu trebuie să fi fost membri ai vreunui partid politic în ultimii 10 ani. Aceste condiţii vor obliga Parlamentul care votează o astfel de funcţie, să nu mai permită ca o persoană care a făcut politică – la orice nivel, să mai ajungă în situaţia în care se află acum domnul Victor Ciorbea, care nu are legătură cu funcţia pe care o ocupă, ci este un simplu vasal al Guvernului Ponta, avocatul lui Victor Ponta”, a declarat Mircea Toader, Vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

O altă modificare inclusă în proiectul liberal de completare a Legii 35/1997 prevede ca Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională a României la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputaţi sau la cererea a 2.000 de cetăţeni români, indiferent de gen, religie sau etnie.

Deputaţii PNL cer ca, dacă Avocatul Poporului nu va da curs unei solicitări, în termen de 30 de zile de la primirea sesizării, va trebui să motiveze în scris refuzul.

Victor Ciorbea ocupă funcția de Avocat al Poporului din data de 15 aprilie 2014.