Ploile căzute în ultimele zile în România au provocat inundații devastatoare care au distrus gospodării și culturi agricole. Peste 2000 de pompieri, militari și jandarmi intervin la nivel național pentru a salva localnicii din calea puhoaielor de apă.

În localitatea Bucureșci, jandarmii, pompierii și specialiștii de la Gospodărirea Apelor intervin pentru construirea unui dig de protecție.

Atenţionarea hidrologică, cod portocaliu pe râul Crişul Alb şi afluenţii acestuia s-a concretizat prin creşterea nivelului râului cu 10 centimetri peste cota de inundaţie, în zona localităţii Bucureşci.

Preventiv, 10 pompieri ai I.S.U. Hunedoara, 10 jandarmi ai I.J.J. Hunedoara, 15 militari ai Unităţii Militare din Brad, precum şi specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi voluntari intervin în sprijinul populaţiei din zona Bucureşci prin construirea unui dig din saci cu nisip destinat protecţiei locuinţelor. Mai mult, în zonă au fost dislocate două diguri mobile. Totodată, o echipă a I.S.U. Alba cu o motopompă intervine în sprijinul forţelor din judeţul Hunedoara.

În plus, DJ 741, ce face legătura între localităţile Bucureşci şi Curechiu este blocat din cauza torenţilor generaţi de ploile torenţiale.

La ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică, la nevoie, zeci de pompieri din judeţele învecinate sunt pregătiţi să acţioneze solidar cu echipele de intervenţie hunedorene.

Acţiunile de îndepărtare a efectelor fenomenelor meteo periculoase sunt coordonate în teren de subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely şi inspectorul şef, locotenent colonel Viorel Demean.

Peste 2000 de pompieri militari sunt angrenați în misiunile destinate limitării și înlăturării efectelor generate de fenomenele meteorologice de vreme rea.

În cursul acestei zile, salvatorii au intervenit în județele aflate sub incidența atenționărilor hidro-meteorologice, cu mijloacele specifice pentru evacuarea apei din gospodării, curţi și grădini, decolmatarea fântânilor și salvarea persoanelor aflate în dificultate.

O situație specială a fost înregistrată în județul Hunedoara, pompierii militari intervenind în cel mai scurt timp, împreună cu reprezentanții autorității locale, pentru evacuarea a 40 de persoane surprinse de apă, într-un autocar. Acestea au fost preluate și transportate în condiții de siguranță într-o localitate din apropiere.

În sprijinul populației și autorităților din județul Hunedoara, conducerea IGSU a dispus dislocarea unor detașamente formate din pompieri cu motopompe de mare capacitate și motopompe transportabile de la județele Alba, Bihor și Gorj, pentru  limitarea şi înlăturarea efectelor negative.

De asemenea, pompierii tulceni au intervenit în cursul acestei zile pentru salvarea persoanelor rămase blocate în autoturisme, din cauza acumulărilor de apă și degajarea vehiculelor surprinse în zona inundabilă. În prezent apele s-au retras, iar situația este sub control.

În județul Bihor, peste 40 de pompieri au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase manifestate în localitățile Beiuș, Dragoteni și Delani. Pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate, salvatorii au acționat cu motopompe transportabile, bărci și camioane.

În acest moment nu mai sunt înregistrate situații care să pună în pericol viața semenilor, persoanele evacuate preventiv în cursul nopții și astăzi, revenind la casele lor.  De asemenea, traficul rutier pe autostrada A6 se desfășoară în condiții normale, fiind degajată porțiune de drum afectată de inundații.

Pentru optimizarea intervenției la inundații, inspectoratele pentru situații de urgență din județele aflate sub incidența codurilor portocalii au activat grupele operative și suplimentat efectivele de pompieri.

Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Peste 700 pompieri militari cu 150 mijloace tehnice au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de ieri, cât şi pe timpul nopţii, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din județele Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Hunedoara, Ilfov, Tulcea, respectiv municipiul București, aflate sub avertizări hidrologice, Cod Portocaliu de inundații.

Astfel, cu ajutorul motopompelor remorcabile și transportabile, structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost angrenate în misiuni de evacuare a apei din 20 de case, 26 subsoluri, respectiv 55 curţi și grădini.  Totodată s-a acționat pentru îndepărtarea arborilor căzuți din cauza vântului puternic.

pompieri inundatii