Porumbul este destul de comun peste tot în lume. Are avantajul de a nu fi prea pretențios și ca tip de cultură se întreține relativ ușor. Iar ca rezultat, există opțiuni variate de valorificare a producției: alimentație umană, furaje, pentru obținerea celulozei, printre altele. Există varietate și la capitolul tipologie, porumbul putând fi dulce sau convențional.

Indiferent de alegere însă, cultura de porumb cere întreținere și de ce nu și erbicidare, ca măsură de eliminare a buruienilor. Contrar a ceea ce cred unii despre erbicidarea în vegetație această metodă are avantajele sale. Această variantă presupune aplicarea de erbicid în postemergenţă; se vor folosi erbicide de contact cu acțiune selectivă sau totală. Acestea sunt specifice pentru culturi, astfel că se va găsi erbicid porumb – Erbicid.ro în cadrul acestui magazin de tip fitofarmacie. Acțiunea acestora va fi de afectare a dezvoltării de buruieni, precum fotosinteză și respirația acestora.

Un motiv pentru care se va alege varianta de erbicidare în vegetație este că se vor putea astfel identifica tipurile de buruieni ce atacă. Combaterea lor va fi una eficientă pe măsură ce se alege acel tip de erbicid special pentru anumite soiuri.

Atenție la perioada de erbicidare

Produse specifice sunt mai ușor de găsit și de utilizat, iar magazinul online www.erbicid.ro este o recomandare în acest sens. Însă specialiștii atrag atenția asupra faptul că va fi nevoie și de o schemă, de un plan al erbicidării. Asta pentru că dacă se va nimeri o perioadă mai ploioasă ce nu permite aplicarea de erbicid, buruienile vor avea mai mult timp să se dezvolte. Asta însemnaă că ulterior va fi mai greu să fie eradicate.

Trebuie spus de asemenea că erbicidarea în postemergenţă, adică după ce cultura s-a dezvoltat, atacă buruiana, o înlătură, dar și previne reapariția ei. Acele produse destinate erbicidării culturii de porumb acționează fie asupra sistemului foliar, fie chiar de la rădăcină. Pot fi granule sau lichide, aplicate prin pulverizare.

Erbicidele pentru porumb și nu numai se împart între cele sistematice și de contact. Este important de știut și aceste diferențe, pentru o alegere optimă și rezultate eficiente, așa cum este de așteptat. Cele sistematice se bazează pe o substanță activă, însă selectivă, distruge buruieni, nu însă și cultura de porumb. O altă variantă se referă la acele produse ce includ două substanțe active, atacând buruienile – atât pe cele anuale, cât și pe cele perene.

Erbicidele de contact sunt o altă categorie. În acest caz este vorba despre cele care distrug partea expusă. Acestea atacă practic doar partea de suprafață cu care intră în contact, de aceea sunt mai degrabă recomandate pentru buruieni mici, anuale. Au o acțiune mai puțin dăunătoare.

Aplicarea erbicidelor pentru porumb

Ca în cazul oricărei erbicidari, și când vine vorba de cultura de porumb se recomandă condiții de aplicare controlate. Trebuie avut în vedere nu doar tipul de buruiană ce trebuie atacată, produsul fitosanitar ales, ci și modul de aplicare, iar aici viteza de aplicare contează și ea.

În primul rând, se ține cont de o vreme favorabilă, asta înseamnând lipsa ploii. Cel puțin un interval de 30 de minute și până la 8 ore trebuie să nu existe ploaie, pentru ca acțiunea erbicidului să fie una completă. De asemenea, se recomandă o temperatură de minim 12 și maximum 26 de grade în aer.

Erbicidele se aplică de regulă prin pulverizare. Având în vedere asta, este de preferat să nu bată vântul în momentul aplicării. Cât privește doza și diluarea, acestea sunt specificații ce diferă în funcție de producător, produs și raportat la cât de extinsă este cultura. În funcție de stadiul de evoluție al buruienilor se pot recomanda chiar și combinații de erbicide.

O recomandare aparte ține și de observarea stadiului de dezvoltare a culturii de porumb. Nerespectarea indicațiilor de erbicidare poate afecta, iar urmările pot fi de genul: știuleți fără boabe, cu malformații, frunze îngălbenite sau tulpină ruptă.

Din fericire, magazinele de specialitate dispun de soluții optime, oferind erbicide de calitate și eficiente, ce pot ataca buruienile, însă fără să afecteze cultura de porumb. În funcție de substanța activă din componenţa lor, astfel de produse pot avea rezultate asupra oricăror tipuri de dăunători ce pot să apară la porumb, fie că este vorba de mur, trestie, ciulini sau pălămidă.