Principalul rol al aplicarii unuia sau mai multor straturi de vopsea pe o anumita suprafata este de a-i oferi mai multa rezistenta, la anumiti factori. In acest fel, acesta reprezinta un procedeu destul de vechi, inca de cand s-a descoperit, ca sa spunem asa, posibilitatea de obtinere a vopselelor, chiar daca in primele mentiuni ale acestora, nu erau deloc ca cele pe care le stim in ziua de azi. Avem azi la dispozitie conceptul de vopsele in atat de multe domenii si aplicatii, de la cele industriale, pe care le aplicam pe un gard sau o poarta de acces, o masina sau un acoperis, printre altele, si pana la cele utilizate in pictura sau cele pentru utilizari casnice, in gastronomie si nu numai, desi acestea fac parte dintr-o cu totul alta categorie.

La nivel industrial, aplicata acum pe o gama din ce in ce mai variata de suprafete, in special de origine metalica, este vopsirea in camp electrostatica, descoperita acum mai bine de 50 de ani si perfectionata in tot acest timp, devenind acum una dintre cele mai eficiente metode, din multe puncte de vedere. Baza acestei metode este inducerea unei sarcini electrice in suprafata ce se doreste vopsita in timp ce si vopseaua este incarcata cu o alta sarcina electrica, opusa. Astfel, metalul este incarcat negativ iar particulele de vopsea sunt incarcate pozitiv. Iar o data pulveritaza vopseaua pe suprafata unei piese, nu numai ca se va aplica usor dar particulele vor fi atrase cu forta si se va obtine un strat de vopsea uniform. Tehnica este cua devarat utila acolo unde cu o pensula, trafalet sau chiar si pistol de pulverizare normal este imposibil de vopsit pentru ca vopseaua nu ar ajunge sau s-au crea acumulari de vopsea care nu sunt necesare sau pot afecta nu atat aspectul cat functionalitatea. Pentru ca particulele incarcate electrostatic nu pot sta decat una peste alta, se vor imprastia de la sine pe toata suprafata incaracat electric si astfe, vor ajunge si in spatiile greu accesibile, precum cele interioare, fara a crea excese de material.

Vopsirea electrostatica nu necesita, comparativ cu alte metode, un timp atat de indelungat de asteptare pentru a putea manevra sau utiliza o suprafata proaspat vopsita. Aceste informatii pot fi gasite pe site-ul electrostatica.ro, unul dintre cele mai bune centre de vopsire de acest tip, care se gaseste in Bucuresti.

Prin faptul ca suprafata este acoperita  unniform si particulele merg automat in spatiile inca neacoperite de vopsea, va insemna ca niciun spatiu nu va ramane neacoperit si astfel, gradul de protectie oferit este unul si mai mare,la toti factorii care se doreste, in special umiditate si substantele chimice. De asemenea, atractia dintre particule si suprafata este una puternica ceea ce inseamna ca nu se va zgaria sau indeparta la fel de usor ca alte tipuri de vopsele si totodata nu va fi afectata asa usor de uleiuri, diluanti si alte substante asemanatoare.

Desi nu pote fi realizata in orice imprejurare, asemeni vopsirii clasice, preturile unei vopsiri in camp electrostatic nu sunt atat de mari si in timp, a inceput sa fie utilizata nu numai in cadrul multor companii dar si independent, de catre firme asemeni celor de la Electrostatica, serviciile lor fiind disponibile oricarui tip de clienti, la preturi foarte accesibile. Este un proces rapid si eficient, realizat aici de catre angajati cu experienta, care au la dispozitie si echipamente de calitate prin intermediul carora vopsirea dar si tratarea si pregatirea unei suprafete, piese, obiect, se fac rapid.

Un bun exemplu oferit este cel al unei cade de baie, care incepe sa se cojeasca si necesita vopsire, daca nu dorim sa o schimbam sau nu avem bugetul necesar. Se pot alege o multitudine de culori sau chiar combiatii de culori, de la cele mate sau cele lucioase pana la cele de tip pudra, care de altfel ofera un grad si mai ridicat de protectie.

Cele mai comune industrii in care vopsirea in camp electrostatic este utilizata de mult timp este cea auto, unde multe parti ale unei masini sunt vopsite in acest fel. Iar rezistenta vopselei poate fi observata in multe cazuri, precum micile indoituri de la nivelul capotei sau portierelor unde, fie ca la lovire, fie ca la indreptare, cu ventuze sau prin baterea suprafetei, vopseaua va ramane intacta in multe cazuri, dovesint astfel nivelul ridicat de rezistenta al acesteia.

Pe langa suprafetele metalice, acum se poate executa vopsirea electrostatica si a suprafetelor nemetalice sau mai bine spus, care nu sunt in sinea lor conductoare de curent electric. Prin alipirea unei palci metalice in spatele piesei sau suprafetei ce se doreste vopsita si impamantarea acesteia si mai apoi incarcarea metalului cu o sarcina negativa, se poate aplica vopseaua pe o suprafata din lemn de exemplu. Desigur, in acest proces, un rol important il are nu numai placa metalica dar si stratul de grund aplicat pe suprafata de lemn, care permite mai bine aplicarea particulelor de vopsea.

Exista inca atat de multe suprafete care nu pot fi vopsite utilizand aceasta metoda dar pentru care de cauta diverse solutii, astfel incat si acestea sa poata beneficia de un nivel de protectie mai ridicat in utilizare dar si de un aspect final mai bun, aceasta metoda de vopsire oferind un strat uniform, fara defecte vizuale, linii sau ingrosari, cum se poate intampla uneori in cazul vopsirii cu o pensula sau un trafalet.