La cererea DNA, Cioloș a bătut Toba la Interne. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă și-a dat joi seară, demisia din funcție după ce Șefa DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a ministrului.

Petre Tobă a demisionat din funcția de Ministru al Internelor după ce Cioloș i-a sugerat că ar fi mai bine să plece ca urmare a solicitării DNA cu privire la dosarul penal.

Am decis să-mi prezint demisia primului-ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzațiile aduse și sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații. Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate ‘secret de stat”,  a declarat Petre Tobă.

Dacian Cioloș a afirmat joi că ar fi „cel mai bine” ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, să își dea demisia.

„Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident că în aceste condiții cred că trebuie sau să își dea demisia sau, dacă nu, o să îi cer eu să plece. (…) Este evident că, în aceste condiții, este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern ca dânsul să plece”, a spus Cioloș, întrebat de jurnaliști.

Prim-ministrul a precizat că o să discute în acest sens cu Petre Tobă pentru a vedea ce hotărăște ministrul Afacerilor Interne.

Șefa DNA a cerut joi sesizarea președintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tobă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r — prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.