Un cutremur de pământ cu magnitutinea de 7,9 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă  la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Seismul a provocat moartea a cel puțin 870 de persoane dar și importante pagube materiale.

Cel mai mare seism din ultimii 81 de ani din Nepal a făcut prăpăd în acest stat dar și în statele învecinate India şi Bangladesh.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Ministerul Afacerilor Externe a demarat procedurile de asistență consulară și ajutor pentru românii aflați în Nepal.

„Încă de la momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada  României la New Delhi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime, a unor persoane de cetăţenie  română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi. Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Cutremurul a provocat avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost. Alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, a anunţat pe Twitter că nu a fost rănit: Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte.

Până la acest moment misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime.

Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României  din Nepal menţin legătura  permanentă cu autorităţile locale şi monitorizeaza evoluţia situaţiei din regiunea  afectată,  fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate.