Protest masiv în Capitală în Piața Victoriei. Peste 80.000 de oameni s-au strâns miercuri seară să protesteze în fața Guvernului nemulțumiți de faptul că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență privind modificarea codurilor penale și de procedură penală.

Peste 80.000 de persoane manifestă pașnic în Piața Victoriei solicitând demisia Guvernului Grindeanu.

Importante forțe de ordine ale Jandarmeriei sunt prezente la protestul din Piața Victoriei, la Guvern, și au instalat garduri mobile de protecție în fața sediului Executivului, asigurând o zonă tampon între manifestanți și gard.

Manifestanții au venit cu pancarte pe care scrie: „Guvern Penal, pericol social”, „Fără amnistie, e epidemie, e ciuma roșie”, „Guvern asasin al democrației”, „Mafia e în Guvern”, „Iubirea de țară, în stradă se măsoară”.

Protestatarii scandează mai multe lozinci de genul: „Abrogați și plecați!”, „Demisia!”, „Hoții, hoții!”, ”PSD, PSD ciuma roșie!”.

Polițiștii rutieri au restricționat și deviat traficul pe mai multe artere ce converg în Piața Victoriei, pentru protecția manifestanților și a șoferilor care doresc să circule în zonă.

Jandarmeria Română face anumite precizări, pentru a clarifica aspecte importante ce ţin de respectarea prevederilor legale în vigoare, precum și de prezentarea unor estimări referitoare la numărul persoanelor participante.

Jandarmeria Română nu a făcut nicio estimare oficială în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nu are atribuții legale și nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică. Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanți la o adunare publică aparține integral organizatorului evenimentului, în situația în care se respectă prevederile legale în ceea ce privește organizarea și desfășurarea adunărilor publice (art. 7, cap II, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014). Conform atribuțiilor sale, Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, dar totodată precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil”, se precizează în comunicatul Jandarmeriei Române.