Peste 700 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate, în acest sezon, de către pompierii SMURD dislocați pe plajele de pe litoralul românesc. 500 clădiri de pe litoral verificate de către inspectorii de prevenire.

Pentru consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi operativ, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

De la începutul sezonului estival, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Astfel, până în prezent au fost verificate 531 obiective, în urma cărora au fost aplicate 437 de amenzi în cuantum de 554.000 lei. De menţionat este faptul că pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.

Principalele deficiențe identificate în teren au constat în: neîntocmirea/neactualizarea documentelor privind apărarea împotriva incendiilor la nivelul operatorilor economici; exploatarea instalaţiilor tehnice cu defecţiuni sau improvizaţii; nedotarea cu mijloace tehnice de primă intervenţie sau neverificarea acestora; nerespectarea reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la exploatarea centralelor termice etc.

Pe timpul activităților preventive au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate peste 12.000 materiale informative, utile pentru cetățeni.
Pentru susținerea activităţilor de control la obiectivele cu activitate în domeniul turismului, specifice litoralului, Inspecţia de Prevenire a ISU Constanța beneficiază, în acest an, de sprijinul echipelor de inspectori (41 cadre) din ţară, fiind astfel acoperit un număr mult mai mare de construcţii verificate.

De la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD (12 iunie a.c.), amplasate, în premieră, în principalele stațiuni ale litoralului românesc, au fost desfășurate 720 de misiuni. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în stațiunea Costinești, unde au fost asistate medical 344 de persoane, urmate de Eforie – 157 persoane, Mamaia – 117 persoane și Jupiter – 102 cazuri.

Salvatorii care încadrează echipajele cu șenilate au desfășurat 82 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești.
De asemenea, pompierii constănțeni au acordat primul ajutor unui număr 26 persoane recuperate din apă de către salvamari. 13 dintre acestea au fost transportate către unitățile medicale specializate de către echipajele SMURD aflate pe plaje, iar celelalte 13 persoane au fost preluate de către echipajele Serviciului de Ambulanță Județean Constanța și echipajele de paramedici din cadrul ISU Constanța.

În zonele unde au fost înregistrate, în ultimii 5 ani, cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie, Costinești și Jupiter și sunt deservite, în fiecare zi, de doi paramedici.

Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. De asemenea, acestea sunt dotate și cu aer condiționat. Lângă corturi staționează și șenilatele, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje asigură intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.

De asemene, în zonele intens circulate din municipiul Constanța, au fost înființate 9 puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă și spumă, suplimentar față de cele 10 subunități de intervenție existente în prezent.

În județul Constanța sunt disponibile 10 echipaje SMURD de prim-ajutor și un echipaj SMURD de terapie intensivă (cu medic), trei dintre acestea fiind dislocate, pe perioada estivală, din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență București-Ilfov, Mureș și Teleorman.