În doar șapte zile, peste 140 de persoane cercetate penal au fost puse de judecătorii din România, sub măsura controlului judiciar, pe o perioadă de minim 60 de zile.

Judecătorii și procurorii dau de muncă polițiștilor. Întrucât noul cod de procedură penală intrat în vigoare la 1 februarie 2015, prevede măsura controlului judiciar, magistrații dau pe bandă rulantă această decizie în cazul inculpaților.

Astfel că polițiștii trebuie să îi monitorizeze pe aceștia și să vadă dacă inculpații respectă regimul controlului judiciar.

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

Astfel, în perioada 6 – 13 februarie 2015, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 321 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 70 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 251 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 52 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a încetat, fiind înlocuită, în 40 de cazuri astfel: cu măsura arestării preventive (în 18 cazuri), cu mandat de executare a pedepsei închisorii (în 15 cazuri), cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere (în 4 cazuri) şi cu măsura arestului la domiciliu (în 3 cazuri).

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită, în 6 cazuri, cu măsura arestării preventive, într-un caz cu măsura internării într-un centru educativ, în 4 cazuri cu măsura executării pedepsei închisorii, iar în alt caz cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.