Un oficial rus spune că România reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Federaţiei Ruse din cauza scutului de la Deveselu.

Întrucât găzduieşte elemente ”ostile” ale sistemului antirachetă american, şi un avanpost al NATO, un oficial de rang înalt al ministerului de Externe de la Moscova, spune că România reprezintă o ameninţare reală pentru Rusia, transmite Reuters, citat de news.ro.

Poziţia României şi a conducerii sale, care a transformat această ţară într-un avanpost, reprezintă o ameninţare clară la adresa noastră. Toate aceste decizii… sunt în primul rând direcţionate împotriva Rusiei”, a declarat Alexander Botsan-Harcenko, un oficial de rang înalt din cadrul ministerului de Externe al Rusiei.

În România, scutul antirachetă a devenit operaţional în mai 2016, iar o a doua parte a sistemului urmează să fie construită în Polonia.

Statele Unite susţin că acest scut trebuie să apere Europa de rachetele balistice dezvoltate de Iran şi nu reprezintă o ameninţare la adresa graniţelor Rusiei.