Peste 500 de persoane din 200 de locuințe din satul Traian, judeţul Galaţi, au fost evacuate din cauza unui pericol iminent de explozie. O cisternă plină cu GPL care prezenta scurgeri de gaze a ajuns pe o păşune din apropierea localităţii.

Patru autospeciale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-au deplasat duminică  pe DN 25 Galaţi-Tecuci, unde o cisternă plină cu GPL prezenta scurgeri de gaze la o supapă, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Cisterna a fost oprită în zona satului Traian din comuna gălăţeană Braniştea şi dirijată spre o păşune apropiată, iar peste 500 de locuitori au fost evacuați în zone sigure.

Cisterna a fost scoasă de pe DN 25 şi dirijată pe o păşune, la o distanţă de un kilometru de şosea şi de zona locuită, accesul fiind restricţionat în zonă din motive de siguranţă”, a precizat primarul comunei Braniştea, Marin Adamache.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi a adăugat că, potrivit procedurilor, în astfel de cazuri se instituie o zonă de siguranţă în jurul cisternei, după care se analizează posibilitatea de trecere a combustibilului în altă cisternă sau de eliberare controlată în atmosferă a gazelor, dacă nu se poate recupera în condiţii de siguranţă.

Potrivit sursei citate, aceste măsuri de siguranță au fost luate deoarece s-a decis eliberarea controlată a gazelor din cisternă în atmosferă, condițiile tehnice nepermițând transvazarea combustibilului în alt recipient.

Pompierii au creat perdele de apă în jurul cisternei, pentru limitarea deplasării norului de gaz eliberat în atmosferă. Din estimările pompierilor, se pare că cisterna va fi golită total de gaze în maxim o oră.

Traficul rutier pe DN 25 Galați-Tecuci rămâne restricționat în dreptul satului Traian, existând rută ocolitoare, pe DJ 251, între localitățile Traian și Independența, iar traficul feroviar din zonă este în continuare oprit, din motive de siguranță.

ISU Brăila intervine cu echipajul CBRN la locul incidentului, potrivit informațiilor furnizate, pentru AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al instituției, lt.col. Ștefan Stoian.

ISU Brăila are în dotare o autospecială pentru accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), cu care poate interveni pentru identificarea, delimitarea zonelor de teren contaminate chimic, biologic, radiologic, prelevarea de probe din sol, apă și aer și pentru decontaminarea personalului de intervenție și a celui afectat.