Documentarul „Colectiv” a fost desemnat sâmbătă seară, drept cel mai bun documentar european, în cadrul galei premiilor decernate de Academia Europeană de Film.

Filmul „Colectiv” rezgizat de Alexander Nanau a fost desemnat cel mai bun film documentar al anului 2020 la Premiile Academiei Europene de Film.

Este cel de-al doilea premiu câştigat de filmul Colectiv, după cel de la Festivalul Internațional de la Zurich din 6 octombrie 2020.

Gala filmului european trebuia să se desfăşoare la Reykjavik, în Islanda, în spectaculoasa sală Harpa, însă în cele din urmă evenimentul s-a desfășurat online, transmis live din Berlin, din cauza pandemiei SARS-COV-2.

România a avut două pelicule nominalizate la categoria cel mai bun film documentar: Colectiv şi „Acasă, My Home”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc.

Celelalte patru pelicule au fost The Cave (danez-sirian și nominalizat la Oscar în 2020), Gunda (norvegiano-rus), Little Girl (Franța) și Saudi Runaway (Elveția).

Filmul Colectiv este înscris la două categorii la Premiile Oscar 2021, ce vor avea loc în aprilie.

Premiile Academiei Europene de Film se acordă din 1988. Este al doilea documentar filmat în România care câștigă premiul, după „Gigi, Monica și Bianca”, (1997), un film belgian despre un cuplu de 17 și 15 ani din România care așteaptă un copil.