Bruxelles, capitala neoficială a Uniunii Europene, orașul unde se află și sediul NATO, a fost bombardat de Statul Islamic. Peste 30 de persoane au decedat în urma atentatelor teroriste, iar peste 200 de oameni au fost răniți. Printre răniți se află și patru români.

Marți dimineață, în jurul orei 8.00, două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în apropiere de instituţiile europene şi ambasada americană.

Centrul de criză din Bruxelles a anunţat că bilanţul provizoriu oficial se ridică la cel puţin 30 de morţi şi 230 de răniţi, iar ministrul Sănătăţii a vorbit seara despre 31 de morţi şi 250 de răniţi în ambele atentate.

Statul Islamic a revendicat atacul, precizând că luptători de-ai săi şi-au detonat centuri cu explozibil.

Patru cetățeni români au fost victimele atentatelor din capitala Uniunii Europene.

MAE a activat Celula de Criză ca urmare exploziilor produse în Bruxelles. Celula de Criză coordonează prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale României din zonă (Misiunea diplomatică şi Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, precum şi Misiunea diplomatică a României la Haga).

Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile în astfel de situații.

O echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga s-a deplasat la Amsterdam și acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranţă.

Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza MAE este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situația o va impune.

Celula de criza MAE este în legătură permanentă cu reprezentații companiilor aeriene care efectuează zboruri către Bruxelles.

În continuarea informaţiilor transmise până la acest moment referitor la cetăţenii români afectaţi în atentatele de la Bruxelles, vă informăm că a fost identificat un al patrulea cetăţean român rănit. Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei. Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Bruxelles s-a deplasat la spitalele din Bruxelles, pentru a le acorda cetăţenilor români răniţi asistenţa necesară în astfel de cazuri. Celula de Criză a MAE, prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, rămâne în legătură permanentă cu autorităţile locale şi continuă verificările. O echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criză a MAE se va deplasa miercuri, 23 martie 2016, la Bruxelles, pentru a întări capacitatea de asistenţă consulară a ambasadei. Echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorința de a reveni în Romania iar, cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă Tarom care va pleca astăzi de la Amsterdam către București. Reprezentantul Ambasadei României la Haga va rămâne cu grupul de cetăţeni români la aeroport până la îmbarcarea efectivă a acestora”, se arată în comunicatul MAE, remis recentNEWS.ro.

Toate delegaţiile oficiale aflate la Bruxelles în acest moment au beneficiat şi continuă să beneficieze de asistenţa celor 3 misiuni diplomatice aflate pe teritoriul Regatului Belgiei (Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană şi Delegaţia Permanentă a României la NATO) în vederea revenirii în ţară în cel mai scurt timp şi în condiţii de siguranţă.