Ventilatia rezidentiala indeplineste roluri esentiale in ceea ce priveste asigurarea calitatii aerului, controlul umiditatii, reglarea temperaturii si asigurarea confortului termic in interiorul locuintelor din case sau apartamente de bloc. Aceste scopuri sunt indeplinite prin intermediul unui sistem format din mai multe componente ce asigura schimbul controlat al aerului dintre interior si exterior. Ventilatia naturala ce se produce prin clasica deschidere a ferestrelor nu face fata intotdeauna si, mai mult decat atat, duce la pierderi insemnate de energie termica ce se reflecta in facturile mari la energie. 

Sistemele de ventilatie moderne utilizeaza componente variate ce incorporeaza elemente tehnologice de top pentru a oferi conditii ideale in interior, fara un consum insemnat de energie electrica. Pentru atingerea acestor deziderate, specialistii recomanda sistemul pentru ventilatie de la Lindab, deoarece este realizat din materie prima de calitate si incorporeaza elemente tehnologice de ultima generatie, ce functioneaza impreuna ca un sistem complet. 

Iata cum poate fi crescuta eficienta instalatiilor de ventilatie rezidentiala!

Sistemele de ventilatie rezidentiala sunt utilizate in Romania de putina vreme, majoritatea bazandu-se pe varianta naturala. In prezent se pune accent pe eficientizarea sistemului in vederea unui consum redus de energie, cu scopul de a proteja mediul inconjurator concomitent cu micsorarea facturilor la utilitati. Persoanele interesate de aceste elemente trebuie sa respecte sfaturile specialistilor in vederea eficientizarii ventilatiei:

  • O prima masura ce trebuie sa fie aplicata in mod obligatoriu este proiectarea sistemului de ventilatie tinandu-se cont de conditiile specifice existente. Astfel, sistemul va fi dimensionat in concordanta cu volumul spatiului ce va trebui sa fie ventilat, iar reteaua de conducte si alte componente vor fi montate conform recomandarilor pentru a contribui semnificativ la eficienta sistemului.
  • Sistemele de ventilatie moderne se bazeaza pe echipamente electrice, mari consumatoare de energie in cele mai multe cazuri. Proprietarii de locuinte trebuie sa stie ca exista si variante eficiente energetic, cu consum redus. In plus, sistemul de ventilatie poate fi dotat cu recuperatoare de caldura, care reduc semnificativ consumul de curent electric. Aceste echipamente asigura incalzirea aerului din exterior de catre aerul viciat, dar cald, din interior, nemaifiind necesara incalzirea lui decat cu cateva grade pentru obtinerea unor temperaturi confortabile.
  • Sistemele de ventilatie pot fi completate de termostate programabile, ce pot fi utilizate pentru ajustarea fluxului de aer tinand cont de nevoile specifice ale locuitorilor spatiului. Astfel, se poate alege cand functioneaza sistemul sau cand acesta este oprit in functie de prezenta sau de absenta locatarilor. Mai mult decat atat, ventilatia poate fi realizata pe fiecare camera in parte, doar daca este necesar. In prezent exista sisteme bazate pe inteligenta artificiala ce supravegheaza activitatea in interiorul locuintei si care se autoprogrameaza pentru un consum redus de energie.
  • Monitorizarea si intretinerea regulata a sistemului prin curatarea filtrelor si a altor componente asigura un flux de aer nestingherit, ceea ce permite functionarea optima, indiferent de conditiile din interior. Consumul de energie ramane in parametrii normali, iar calitatea aerului din interior este exemplara.

In concluzie, eficientizarea sistemului de ventilatie rezidential prin utilizarea unor masuri usor de aplicat reprezinta o obligatie economica de reducere a facturilor, dar si una morala, de protejare a mediului inconjurator. 

Surse foto: unsplash.com