Sunt născuți în România, dar au ales să își facă o carieră în domeniul culinar în patria gastronomiei rafinate, Franța. Noul sezon ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”, care debutează la Antena 1 pe 9 martie de la 20.30, aduce față în față bucătari talentați, cu experiență, dornici să se confrunte cu adversarii lor în platinguri care mai de care mai sofisticate.

Maria, Michael sau Florian sunt doar câțiva dintre concurenții care s-au cizelat ca bucătari în străinătate și au avut ocazia să lucreze cu unii dintre cei mai apreciați chefi internaționali.

Maria Crap are 33 ani, este bucătar și deține propriul restaurant în Avignon, Franța. A ajuns aici acum opt ani, după ce s-a căsătorit (sotul său era la vremea aceea jucator de rugby profesionist). Evoluția Mariei în bucătărie a fost simplă și rapidă. După ce a lucrat trei ani cu un cunoscut chef local, s-a mutat împreună cu soțul său în sudul Franței, unde locuiesc de patru ani. Maria a facut o școală la Avignon, în urma căreia a obținut diploma mult așteptată. Iar în timpul școlii a cunoscut mai mulți chefi cu care a colaborat, la finalul cursurilor primind și o ofertă de muncă. După un an de zile a avut marea șansă de a-și deschide propriul restaurant, unde își răsfață în prezent clienții cu preparate proprii. În tot acest timp a adus pe lume și trei copii: din prima sarcină are două fetițe gemene, în vârstă de 5 ani si jumatate, iar mezinul are un an si jumatate. Maria a lăsat deoparte restaurantul, pe perioada filmărilor, pentru a putea participa la ”Hells Kitchen”.

maria carp

La numai 27 de ani, Michael Pascale are o experiență de invidiat ca chef în Franța. A urmat cursuri de specializare în gastronomie franțuzească atunci când s-a stabilit în Franța. În 1994 a plecat împreună cu părintii lui. Tatăl este rugbyst și mama gimnastă. S-a stabilit cu părinții în Normandia prima dată și apoi au început să se mute întâi in sudul Frantei, apoi în Anglia, apoi în Alpi, apoi la Paris. La numai 15 ani Michael a urmat o școala de contabilitate, dar s-a lasat de ea pentru că nu i se potrivea. A ajuns la Saint Tropez ca ajutor de bucătar. Apoi a încercat să ajungă bucătar, însă și-a dat seama că în Franța fără studii nu va reuși să facă nimic. Așa că s-a întors în Normandia și și-a luat diploma de bucătar. A început apoi să lucreze ca chef de partie timp de un an și jumătate. De trei ani și jumătate lucrează ca chef și coordonează echipe de până la opt bucătari. A avansat foarte repede în Franța și a ajuns destul de departe pentru vârsta lui. Visul lui este să aibă restaurantul propriu, în care să serveasca mâncare sănătoasă.

Michael Pascale

Școlit în străinătate este și Raul Sasu, un manager de restaurant de 26 de ani. Raul și-a descoperit plăcerea pentru gătit la vârsta de 16 ani, când, împreună cu familia, s-a mutat în Italia. Acolo a urmat o școală de bucătari și ospătari timp de cinci ani, o școală profesională-liceu, la care în primii trei ani a făcut alternativ bucătărie și ospătărie. Acolo spune că a învățat bazele bucătăriei și ale specialităților italienești, după care, în Franța, a descoperit și tainele acestei bucătării atât de rafinate. De-a lungul anilor a lucrat ca ospatar la restaurante și hoteluri de 3, 4 și 5 stele, apoi a ajuns Maître D’Hotel. În prezent lucrează ca manager de restaurant.

raul sasu

Iar Florian Ardeleanu povestește că a avut ocazia să lucreze în Scoția cu un cunoscut chef deținător al unei stele Michelin. Am lucrat in strainatate in restaurante Michelin si 2AA, cred ca am un spirit competitiv si maleabil pentru ca am reusit in trei ani sa avansez de la kitchen porter la demi chef de partie”, spune el.

florian ardeleanu