Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis joi de către Parlamentul de la Chișinău. Moţiunea de cenzură depusă de socialişti şi comunişti, a fost votată de 65 de deputaţi PSRM, PCRM şi PD.

Republica Moldova a rămas fără Guvern la doar trei luni de la învestirea în funcție a Cabinetului Streleț.

Semnatarii moţiunii susţin că Guvernul Valeriu Streleţ se poziţionează în fruntea unor scandaluri mari de corupţie şi că premierul este implicat în scheme coruptibile, iar în aceste circumstanţe şi-a pierdut dreptul de a administra statul.

Valeriu Streleţ a fost acuzat că s-a detaşat de la funcţia sa, transformându-se în apărătorul lui Vladimir Filat, atunci când a iniţiat procedura de demitere a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru.

Valeriu Streleţ a declarat că era pregătit pentru ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament şi asta pentru că acum câteva zile a fost telefonat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar nu i-a răspuns la telefon, după care a urmat un şir sincronizat de evenimente. Acesta a respins toate acuzaţiile şi a declarat că moţiunea de cenzură a PCRM şi PSRM este total lipsită de fond.

„Atât la capitolul care vizează activitatea Guvernului, pentru că am avut o activitate foarte consistentă, cât şi acuzaţiile care ţin de corupţie: îmi exprim încrederea că nu are cum să fie votată această moţiune: logic, politic, raţional. Consider că există o clasă politică raţională. Evident că nu e simplu. Avem în faţă iarna, un acord nesemnat cu FMI, aşteptăm o majorare de tarife. Este o iluzie că tarifele ar putea să nu crească. Toate acestea necesită stabilitate politică”, a declarat Streleţ, în cadrul discursului ţinut în faţa parlamentarilor.

Streleț a adăugat că demiterea Guvernului ar însemna un blocaj bugetar pentru Republica Moldova. Şi asta pentru că, în lipsa unei stabilităţi politice, nu va fi posibilă semnarea Acordului de finanţare cu FMI, dar nici acordarea primei tranşe de împrumut din partea României.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de votul exprimat astăzi, 29 octombrie 2015, în Parlamentul Republicii Moldova, privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

MAE consideră că, în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acțiunea tuturor forțelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul pro-european încredințat de cetățeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015. Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent și consecvent, un program construit pe asigurarea stabilității Republicii Moldova, remedierea dificultăților socio-economice curente și avansarea pe traseul european, în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Stabilitatea și continuitatea sunt condiții esențiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformă și avansarea proiectelor complexe de cooperare și de asistență derulate de România în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor acesteia”, se arată în comunicatul de presă remis recentNEWS.ro de MAE.

Guvernul Streleţ a fost votat de Parlament pe 30 iulie cu voturile PLDM, PD şi PL. Și Guvernul condus de Vladimir Filat a fost demis în 2013, pentru suspiciuni de corupţie.