Parlamentul României a respins miercuri raportul Societății Române de Televiziune – SRTv pe 2016, fapt ce a atras în mod automat, demiterea Directorului Irina Radu şi a Consiliului de Administraţie. Doina Gradea a fost validată miercuri de Parlament, în funcţia de director general al TVR.

Raportul de activitate al Societății Române de Televiziune pe anul 2016 a primit miercuri vot negativ în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Raportul și contul de execuție bugetară pe anul 2016 au fost respinse, fiind înregistrate 203 voturi ”pentru” și 74 ”împotrivă”.

Miercuri, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a validat-o, cu majoritate de voturi, pe Doina Gradea pentru funcția de președinte-director general interimar al Societății Române de Televiziune. Au votat împotrivă 24 de parlamentari de la USR.

Directorul general interimar al Televiziunii publice, Doina Gradea, validată miercuri de Parlament, a declarat că nu îi place că oamenii din TVR au opțiuni politice.

Nu îmi place că oamenii, colegii din TVR, au opinii politice de o parte sau de alta. Noi trebuie să fim imparțiali ca jurnaliști, toți jurnaliștii, dar în special cei de la Televiziunea publică. Asta nu este reflectat pe post, în niciun caz, consider că știrile de la Televiziunea publică sunt cele mai corecte, îmi plac știrile de la TVR, dar opțiunile pe care le exprimă în mediul online fac parte din statutul jurnalistului TVR și atunci, personal, nu sunt de acord ca jurnaliștii, oriunde ar lucra, să își exprime poziția politică. Ei trebuie să fie imparțiali. Asta ține de deontologia fiecărui jurnalist, de deontologia profesiei de jurnalist”, a declarat Gradea la Palatul Parlamentului întrebată ce nu îi place la Televiziunea publică.

Ea a adăugat că datoriile foarte mari ale TVR nu vin din scăderea audienței, ci din decizii pe care le-au luat cei care au condus înaintea sa instituția.

„Sunt emisiuni care au rating aproape zero. Ele nu pot rămâne pe post. Înseamnă că nu se uită nimeni la ele. Nu trebuie să dăm neapărat de lucru cuiva din Televiziunea Română. Poate că acei oameni care fac rating zero sau aproape de zero pot fi mult mai utili în alte zone, în alte direcții. Își pot aduce aportul sub altă formă. Sunt extrem de mulți specialiști, profesioniști în TVR, mă bucur că i-am cunoscut și în București și în studiourile teritoriale de care nu vreau să uit, vreau să le amintesc pentru că au o contribuție enormă„, a explicat Doina Gradea.

Întrebată ce măsuri va lua pentru stoparea cheltuielilor și acumulării de datorii de către TVR, Gradea a spus că trebuie mai întâi să vadă care este sursa acestora.

„Trebuie să văd care este sursa acestor datorii, pe fiecare capitol în parte, pentru că noua formulă de finanțare de la bugetul statului prevede linii separate pentru fiecare cheltuială și trebuie să vedem exact unde s-a întâmplat și ce s-a întâmplat, să corectăm și să încercăm să asigurăm resursele pentru buna funcționare până la sfârșitul anului. Este o perioadă de bugetare pentru noul an. (…) Dacă vom identifica sursa, și trebuie să o identificăm (…), de ce au apărut aceste datorii, se poate rezolva„, a arătat Doina Gradea.

Dragnea îşi cere scuze faţă de Irina Radu pentru că a fost demisă de Parlament, însă o acuză că „a tot fost ascuns prin sertare”.

Ne cerem scuze față de dna Irina Radu că am propus-o și sprijinit-o acum câtva timp la TVR. Ne cerem scuze și pentru faptul că TVR a avut asigurate sume mai mult decât avea nevoie și că sigur au făcut acolo cheltuieli foarte serioase și foarte eficiente pentru TVR. Dar vreau să vă transmit că raportul stă de câteva luni în Comisia de cultură și a tot fost ascuns prin sertare. Dacă câteva luni de zile înseamnă o perioadă foarte scurtă, să ne spună doamna Radu în cât timp trebuie să discutăm despre asta”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.