Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii vor face 7 ani de pușcărie

Decizie radicală luată de Guvern împotriva părinților care se opun vaccinării copiilor. Vor face șapte ani de închisoare. În plus, medicii de familie vor primi amenzi usturătoare dacă nu fac vaccinuri la copii. Amendate vor fi și școlile și grădinițele care primesc copii nevaccinați.

Guvernul răspunde cu ani grei de pușcărie la boicotul iscat în societatea civilă pe marginea vaccinării obligatorii a copiilor.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătății, autorităţile se pregătesc să impună 9 vaccinuri şi amenzi usturătoare pentru medicii de familie, şcoli, grădiniţe şi direcţiile de sănătate publică. Iar pentru părinți ani grei de închisoare.

Proiectul de lege prevede obligativitatea a nouă vaccinuri: cel pentru Hepatita B,BCG – cel care previne complicaţiile date de tuberculoză, tifterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită şi ROR – cel împotriva rubeolei, oreionului şi a rujeolei.

Refuzul de a-și vaccina copiii este interpretat de autorități ca ”rele tratamente aplicate minorului” iar părinții vor trimişi la închisoare, chiar şi 7 ani de zile.

În plus, copii nevaccinați nu vor mai fi primiți în grădinițe și școli, iar elevii care nu vor avea schema completă de vaccinuri vor fi păsuiţi un an.

Şcolile sau grădiniţele care ar accepta copii nevaccinaţi riscă amenzi ce pot ajunge şi la 10.000 de lei.

Dacă şcoala decide să păstreze copiii care nu au recuperat vaccinările în primul an de la înscriere, amenzile sunt de 2.500 de lei pentru fiecare caz.

Și medicii de familie care vor încălca legea de trei ori la rând vor primi amenzi de 10.000 de lei. Direcţiile de sănătate publică care nu asigură condiţiile de păstrare a dozelor de vaccin, vor fi amendate.

Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a avertizat, joi, că România este foarte aproape de Ucraina, unde au apărut cazuri de poliomelită, în timp ce în România nivelul de vaccinare este din ce în ce mai scăzut, el spunând că nu înţelege ”acţiunile împotriva vaccinării din România”

„Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acţiuni împotriva vaccinului, nu ştiu care este scopul acestui joc nebunesc. Aveţi grijă! Eu nu pot înţelege aceste acţiuni care spun că se creează anumite teorii, conspiraţii şi bineînţeles că aceste teorii sunt foarte populare, sunt uşor de explicat şi uşor de înţeles”, a avertizat comisarul european Vytenis Andriukaitis.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un punct de vedere pentru a sublinia faptul că este puţin probabil ca o epidemie să apară din cauza refugiaţilor. România are o problemă cu faptul că mulţi nu îşi vaccinează copiii.

„Nevaccinarea copiilor împotriva poliomelitei ne va pune într-adevăr la risc dacă cumva ajunge şi la noi. Cei nevaccinaţi pot să contracteze şi să aibă poliomelită”, a spus Raed Arafat.

În momentul în care se va prezenta la şcoală sau la grădiniţă, părintele trebuie să aibă cu el o fişă de vaccinare care este disponibilă încă de anul acesta. Şcoala poate accepta un copil nevaccinat cu o condiţie: să recupereze toate vaccinările în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, şcoala are dreptul să exmatriculeze copilul.

Părinţii care nu îşi vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă şi după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Ceea ce va duce la dosar penal, decăderea din drepturile părintești și pot face între trei și șapte ani de închisoare.