Parchetul General a clasat dosarul alegerilor din 2009, cunoscut şi ca dosarul Sufrageria lui Oprea. Motivul oficial invocat de procurori: nu s-a putut dovedi că cei aflaţi acolo în noaptea alegerilor ar fi comis vreo infracţiune. 

Augustin Lazăr închide pe bandă rulantă toate dosarele care au legătură cu Kovesi. Procurorul General face scut în jurul șefei DNA.

”Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât – din coroborarea probelor administrate –  s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1  Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal  cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României)”, se arată în comunicatul Parchetului General.

În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic privind implicarea unor autorităţi publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.

Ulterior, la Parchet au fost audiaţi printre alţii Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu.

În paralel cu ancheta procurorilor, a fost constituită o comisie parlamentară, care a audiat mai multe persoane în legătură cu alegerile prezidenţiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susţinut că Laura Kovesi şi Coldea erau preocupaţi de câştigarea scrutinului de Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenţi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

„Eu nu am spus în niciun moment că în acea seară am avut indicii că ai fost falsificate alegerile. Am vorbit despre prezența unor înalți funcționari ai statului într-un moment politic, cu o atitudine clar politică. Doamna Kovesi a fost acolo în acea seară”, a declarat Dan Andronic.