Discriminare sexuală la Vatican. Papa Francisc refuză să-l valideze pe Ambasadorul Franței, Laurent Stéfanini, pe motiv că este homosexual.

Papa Francisc este homofob și nu acceptă la Vatican un ambasador homosexual. Laurent Stéfanini a fost desemnat pe 5 ianuarie, de Președintele François Hollande pentru a ocupa postul de ambasador al Franței, pe lângă Sfântul Scaun de la Vatican.

La aflarea veștii că francezul este gay, Papa Francisc a devenit stană de piatră și a trimis notificare la Paris prin care anunță că refuză să-l acrediteze la Vatican.

Papa Francisc s-a arătat inflexibil, deși arhiepiscopul Parisului, Monseniorul André Vingt-Trois i-a remis Papei, pe 11 februarie, în timpul ultimului consistoriu, un mesaj în care îi cerea să-l accepte pe ambasadorul propus de Hollande.

Pe 29 iulie 2013, cuvintele Suveranului Pontif stârniseră un veritabil entuziasm în comunitățile homosexuale. Papa declarase în avionul care îl aducea acasă de la Rio: Dacă o persoană este homosexuală și îl caută pe Dumnezeu cu gând bun, cine sunt eu să-l judec?

Se vehiculează deja numele a trei posibili noi candidați pentru postul de ambasador la Vatican: Emmanuelle Dachon, secretar general în Ministerul de Externe, fostă ambasadoare în Irlanda, Bertand Besamcenot, ambasador în Arabia Saudită și René Roudaut, ambasador în Elveția. Ultimii doi sunt căsătoriți și tați de familie.

Laurent Stéfanini, care este șeful de protocol al lui Hollande însuși, și a ocupat această poziție și pe lângă predecesorul acestuia, ar fi deja în cărți pentru un post de ambasador în Europa.

Hollande, partizan înfocat al căsătoriilor homosexuale, este deranjat refuzul Vaticanului. Nu este însă prima dată când Franța este refuzată de Vatican.

Între 2007 și 2008, Papa Benedict al XVI-lea a refuzat numirea ca ambasador a lui Jean loup Khun-Delforge, un diplomat legat printr-un parteneriat civil de un alt bărbat.