Panourile fotovoltaice sunt, fără îndoială, ceea ce le vine în minte oamenilor atunci când aud de utilizarea energiei solare. Având în vedere faptul că într-o oră soarele radiază energie solară suficientă pentru a acoperi consumul energetic al oamenilor timp de un an, atunci importanța și beneficiile utilizării panourilor fotovoltaice este incontestabilă.

Iată câteva avantaje de care s-ar bucura societatea dacă panourile fotovoltaice s-ar afla, măcar într-o mică măsură, pe fiecare instituție publică.

1. Sustenabilitatea

Înainte de toate, cel mai important aspect ar fi faptul că oamenii ar învăța să adopte utilizarea surselor regenerabile de energie, în locul consumului exagerat de combustibili fosili. Astfel, impactul nociv asupra mediului ar scădea exponențial și, implicit, calitatea aerului s-ar îmbunătăți.

Natura are extrem de mult de suferit din cauza exploatării resurselor pe care ni le pune la dispoziție. Acest lucru se extinde asupra numeroaselor specii de animale care, prin defrișări și minerit, își pierd habitatul natural, ajungând chiar în pragul extincției. Sustenabilitatea ar trebui să fie o trăsătură definitorie a societății din ziua de astăzi.

2. Disponibilitatea

Energia solară este disponibilă în orice zi a anului. Bineînțeles, mai puțin seara. Cu toate acestea, dacă soarele este îndeajuns de puternic în timpul zilei, capacitatea de absorbție a celulelor poate să întrețină chiar și activități consumatoare de energie care au loc de-a lungul nopții. Mai mult decât atât, energia solară este gratuită și inepuizabilă.
Panourile fotovoltaice furnizează așa-numita „energie verde”.

În timpul generării de electricitate cu ajutorul acestora, nu se produc emisii de gaze cu efect de seră, gaze care sunt responsabile de încălzirea globală, fenomen cu care avem de-a face în ziua de astăzi. Astfel, energia solară fotovoltaică este ecologică și, implicit, deloc dăunătoare mediului.

3. Economia

Deși panourile fotovoltaice ar putea părea scumpe, costul acestora se amortizează în timp. Mai mult decât atât, costurile de operare și de întreținere sunt scăzute, aproape neglijabile, în comparație cu costurile presupuse de consumul constant de energie electrică produsă prin metode uzuale. Se preconizează, de fapt, că prețul la energie electrică va crește cât de curând. Prin instalarea de panouri fotovoltaice, instituțiile publice ar putea economisi bani pe care, ulterior, să îi investească în alte proiecte, în infrastructură și chiar personal de lucru. Ceea ce, din start, poate rezolva probleme anexe. Mai mult decât atât, impactul nociv asupra mediului este mult scăzut, ceea ce presupune adoptarea unui stil de viață mult mai sănătos și curat.

4. Uniformitatea

În cele din urmă, poate fi vorba și de aspectul estetic al unei societăți în care fiecare clădire ar avea instalate panouri fotovoltaice. Depășind cu mult, de fapt, acest aspect, utilizarea panourilor fotovoltaice ar putea îmbunătăți legăturile dintre oameni și spiritul comunitar, fiecare luptând pentru același obiectiv: diminuarea impactului nociv asupra naturii.

În ziua de astăzi, în era tehnologizării, progresele din diferite domenii presupun costuri foarte mari. Statistic, cantitatea de energie consumată a crescut extraordinar de mult față de ultimii treizeci de ani. Și nu este vorba doar despre faptul că numărul de locuitori de pe planetă a crescut, ci și despre faptul că oamenii tind să facă risipă de energie, considerând-o inepuizabilă.

Din nefericire, natura nu este un izvor nesecat de resurse. Dimpotrivă, încetul cu încetul, ne îndreptăm către un declin și un colaps care, în cele din urmă, s-ar putea traduce printr-un biohazard nemaiîntâlnit: deficitul de resurse și combustibili fosili și, implicit, imposibilitatea de a susține necesitățile energetice ale activităților zilnice.