Cel mai puternic cutremur produs în România în acest an, a creat panică în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. Oamenii s-au trezit speriaţi din somn când au simţit că patul se mişcă cu ei, iar mobila din casă se clatină.

Cutremurul a trezit din somn milioane de de români, care speriaţi de intensitatea seismului, au ieşit din casă în toiul nopţii.

Eram în pat, citeam ceva pe telefon şi nu ştiam ce se aude. S-a auzit zgomotul ăla..şi după s-a cutremurat blocul cu totul. M-am speriat tare, iar acum nu mai pot să dorm. A fost destul de puternic cutremurul„, a declarat Vlad Sofrone din Roman, pentru recentnews.ro

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că seismul s-a produs în Zona Seismică Vrancea, la ora 3,26, la o adâncime de 120 kilometri.

La Buucreşti, seismul s-a simţit la ora 3,28 şi a fost destul de puternic. Mai mulţi bucureşteni aur elatat pentru recentnews.ro faptul că au simţit cum se mişcă puternic patul şi că mobila din cameră se clătina cu putere preţ de câteva secunde.

Unii bucureşteni s-au speriat atât de tare încât au ieşit din casă în toiul mopţii, de frică să nu mai vină o replică şi mai puternică.

Seismul s-a simţit şi la Galaţi, Bacău, Roman, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Piteşti, Sibiu, Brăila şi chiar în Bulgaria la Ruse.

Mai mulţi internauţi au început să posteze pe facebook, detalii despre modul în care ausimţit cutremurul în miezul nopţii.

Este cel mai mare cutremur produs în România în anul 2020.

În urmă cu doi ani, pe 28 octombrie 2018, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 30 ani au fost în 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

Cel mai puternic cutremur de pe teritoriul României nu a fost cel din 1977, deși în percepția publică tinde să se creadă acest lucru, chiar și astăzi, la mai bine de 40 de ani de la cutremur. Seismul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea de 7,4.  INCDFP arată că cel mai mare cutremur care a avut loc în România a avut magnitudinea de 7,9. Seismul s-a produs la ora 12:55, în data de 26 octombrie 1802, la o adâncime de 150 de kilometri, în zona seismică Vrancea.

Experții INFP spun că în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 și 180 kilometri.