Produsele de panificatie in care a fost folosita maia ca si agent de crestere sunt din ce in ce mai des prezente pe rafturile comerciantilor. Maiaua este un ferment obtinut din drojdiile naturale prezente in cereale, in principiu grau si secara. Pentru a obtine maiaua se face un amestec de apa si faina, care se lasa la fermentat pentru a forma un agent de crestere ce poate fi folosit pentru a obtine diferite produse de panificatie si patiserie.

Maiaua este un produs folosit in special in cadrul brutariilor si patiseriilor artizanale, deoarece procesul de productie este asemanator cu modul in care painea sa facea in trecut. Aceste produse sunt apreciate pentru mai multe propietati, printre care:

Imbunatateste digestia

Datorita fermanentarii prin care trece, acest tip de agent de crestere permite bacteriilor sa actioneze asupra amidonului din faina si sa il „predigere” astfel incat sistemul digestiv uman are nevoie de mai putin timp pentru a-l procesa, deci produsele cu maia sunt potrivite pentru persoanele cu probleme ale digestiei.

Contine mult acid lactic

Produsele de panificatie cu maia contin lactobacili in proportie mai mare decat painea facuta cu alti agenti de crestere, cum sunt cele cu drojdie proaspata sau uscata. Cantitatea mai mare de lactobacili are efecte benefice asupra digestiei si absortiei mineralelor precum potasiul, magneziul si zincul.

Fara gluten

Procesul de prepare al painii si a altor produse de panificatie cu maia dureaza mai mult decat in cazul altor agenti de crestere. In timpul acestui proces, glutenul este descompus in aminoacizi, aceasta fiind o veste buna in special pentru persoanele care au o sensibilitate in ceea ce priveste digestia acestui component al fainii.

Contine conservanti naturali

Acidul acetic apare in timpul procesului de fermentare prin care trece maiaua. Acidul acetic inhiba producerea si cresterea mucegaiurilor, actionand ca si un conservant natural, spre deosebire de alte tipuri de paine in care sunt adaugati conservanti artificiali.

xr:d:DAFI6rNjamk:8,j:32570821809,t:22081010

Continut ridicat de vitamine si minerale

Compozitia aluatului este foarte de complexa, deoarece contine o multime de nutrienti, printre care se numara vitaminele B1 pala la B6, B12, acid folic, tiamina, vitamina E, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc si potasiu. In plus, are si foarte multe tipuri de proteine si acizi grasi.

Imbunatateste textura si aroma produselor

Aluatul in care este folosita maiaua ca si agent de crestere, datorita bacteriilor care sunt implicate in procesul de fermentare, capata texturi si gusturi speciale. Painea cu maia detine o combinatie de arome de la acrisor, dulce si alte arome delicioase, care lipsesc painii obisnuite. De asemenea, este apreciata si pentru elasticitatea miezului, dar si pentru coaja crocanta.

Indice glicemic scazut

Spre deosebire de painea cu faina alba si agenti de creste obisnuiti, care nu este recomandata persoanelor cu probleme metabolice datorita continutului glicemic ridicat, produsele cu maia au acest indice la un nivel minim, deci pot fi consumate fara grija ca vor afecta sanatatea.

Indice caloric scauzut

Produsele de panificatie cu maia sunt cunoscute si pentru indicele caloric scazut, deoarece acestea nu sunt produse folosind uleiuri sau grasimi, rezultand produse mai sanatoase.

Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile atat de apreciate de catre consumatorii de produse de panificatie cu maia. Lesaffre Romania ofera producatorilor de paine si nu numai cei mai buni agenti de crestere. Nu rata startul, adauga in oferta ta produse crescute cu maia!