Ouă de crocodil, cobră, struţ sau emu, expuse în muzeul Oului din Vama, prezentate la TVR la emisiunea Exclusiv în România

Muzeul Oului din Vama găzduieşte peste 11.000 de exponate din întreaga lume. Le admirăm alături de Cristi Tabără şi echipa sa, pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, când îl cunoaştem şi pe bădiţa Traian, Tezaur Uman Viu.

Frumoasa Bucovina ne găzduieşte şi în această duminică de mijloc de decembrie, pentru a ne descoperi un nou unicat: Muzeul Oului de la Vama. Întemeiat în urmă cu 27 de ani de profesoara Letiţia Orşivschi, muzeul este cu adevărat impresionant. Cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi, muzeul reuneşte peste 11.000 de exponate, provenind atât din Bucovina, cât şi de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Le putem admira într-o ediţie „Exclusiv în România” plină de culoare, duminică, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Nu mai puţin de 45 de vitrine, distribuite în trei încăperi, sunt amenajate pentru expunerea preţioaselor obiecte. Pentru ghidarea vizitatorilor, muzeul este structurat pe mai multe secţiuni.


Ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă „potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă „zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez – sunt doar câteva dintre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Oului. Tot acolo, găsim un ou de emu din Australia, cu o vechime de peste 120 de ani, realizat de un aborigen în tehnica zgârierii, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Ne continuăm călătoria prin Bucovina, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, astfel că de la Vama ajungem în Frătăuţii Noi, pentru a-l cunoaşte pe Traian Davidean, maestru cojocar. Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, bădiţa Traian a primit în anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO pentru păstrarea tradiţiilor. Recunoscut în ţară şi străinătate pentru faimoasele bundiţe brodate, Traian Davidean ne primeşte în casa lui, pentru a ne arăta câteva dintre creaţiile sale, dar şi pentru a ne împărtăşi filosofia sa de viaţă. Ne bucurăm cu toţii de învăţăturile sale pe 12 decembrie, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România”.