Ludovic Orban nu doreşte plafonarea preţului la măştile de protecţie şi obligă românii să le cumpere la preţuri exorbitante, întrucât din 15 mai 2020, purtarea acestora în spaţii închise şi în mijloacele de transport, devine obligatorie.

Primul ministru al României nu ţine cu populaţia ci cu afaceriştii de măşti de protecţie în plină pandemie. Dacă înainte de începutul pandemiei de coronavirus, preţul unei măşti de protecţie era de doar 20 de bani, în prezent, o mască costă între 5 şi 7 lei.

În condiţiile în care o mască poate fi purtată maxim 2-3 ore, la un calcul simplu, unei persoane, lunar îi trebuie minim 30 de măşti de protecţie. Adică să cheltuie lunar între 150 şi 210 lei pentru măşti de protecţie. Şi asta în condiţiile în care un milion de români au rămas fără loc de muncă, iar alte câteva milioane de români s-au ales cu salariile diminuate.

Luni seară, Orban a fost întrebat de moderatorul Digi 24 despre o eventuală plafonare a prețului la măști, premierul a arătat că nu crede că va fi necesară o astfel de măsură

Obiectivul nostru este să asigurăm o cantitate suficientă de măşti pe piaţă. În cazul în care există o ofertă suficientă, la nivelul cererii, nu va fi nevoie de nicio intervenţie administrativă pe piaţă. Este preferabil acest lucru decât să impunem plafonări fie de preţ, fie de adaos comercial. Atâta timp cât va exista o cantitate suficientă de măști, oamenii vor avea de unde să cumpere și atunci nu va exista o criză care să ducă la o posibilă speculă și la creșterea prețurilor„, a subliniat premierul.

Însă când obligi 20 de milioane de persoane să poarte mască zilnic, iar în ţară nu produc 20 de milioane de măşti de protecţie, cum se „reglează” piaţa? Dacă cererea va fi foarte mare iar oferta insuficientă? Preţul cu siguranţă va creşte foarte mult.

Orban a precizat că purtarea măştilor în spaţiile publice închise, inclusiv în magazine, mijloacele de transport în comun sau chiar la serviciu, va fi obligatorie și măsura va fi valabilă atât timp cât va fi necesar.

„Obligaţia de a purta mască va fi doar pentru spaţiile închise: dacă intrăm la magazin, dacă ne urcăm în mijlocul de transport în comun, la locul de muncă, dacă este în spaţiu închis. La deplasarea în aer liber, nu va fi o obligaţie, va fi la latitudinea fiecărui cetăţean dacă doreşte sau nu dorește să poartă mască. Obligativitatea de a purta mască va fi atât timp cât este necesar, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.

Cine nu se conformează şi nu va purta mască, va fi sancţionat, premierul a confirmat: Cu siguranţă vor fi sancţiuni. Nerespectarea oricărei obligații va fi sancționată.