Ludovic Orban se încurcă în propriile minciuni în privinţa celor 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate pe repede înainte în şedinţa de guvern din 4 fenruarie 2020. Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social demască minciunile premierului demis de Parlament.

Consiliul Economic şi Social aruncă în aer cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate marţi de Guvernul Orban. Într-un comunicat de presă, CES precizează că Guvernul Orban a solicitat aviz de la Consiliul doar pentru 9 proiecte de acte normative, dintre care doar 6 au fost avizate, 3 fiind amânate.

Avzizarea celor trei proiecte de OUG a fost amânată pentru că lipseau avizele de la alte instituţii. Deşi este un aviz consultativ, avizul CES trebuie să însoţească actul normativ, potrivit jurisprudenţei CCR.

Potrivit art. 83 al Legii 62/2001, „(1) Consiliul Economic și Social este consultat obligatoriu de către inițiatorii proiectelor de acte normative din domeniul său de competență. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

(2) Domeniile de competență ale Consiliului Economic și Social sunt:

a) politicile economice;

b) politicile financiare și fiscale;

c) relațiile de muncă, protecția socială și politicile salariale;

d) politicile în domeniul sănătății;

e) educația, cercetarea și cultura.

Şi Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, anunță că ordonanțele emise de Guvernul Orban înainte de demitere nu au aviz din partea CES.

Legea de organizare spune că avizul este conform cu observații sau nefavirabil. CES nu poate să emită un aviz numai dacă nu are cvorum. Cea care poate decide este Curtea Constituțională și ea se va pronunța. Există doar două ordonanțe care nu sunt finalizate, care nu e cazul să primească aviz de la CES. E vorba de proiectul de OUG privind statutul polițiștilor din penitenciare. Este mai dezbătut proiectul cu sănătatea, dar se va clarifica. În perioada următoare se va primi aviz. Nu, asta e o condiție de formă, cea cu avizul, asta e o condiție de formă. Numai când există avize care privesc fondul ordonanței ele trebuie să reintre în guvern”, a declarat Antonel Tănase.

Consiliul Legislativ face praf Guvernul Orban. Preşedintele Consiliului Legislativ a trimis un răspuns către Secretariatul General al Guvernului în care spune că nu se mai pot da avize acum din moment ce Guvernul le solicită după ce au adoptat UG iar Parlamentul a demis Guvernul Orban prin moţiune de cenzură. În plus, Preşedintele Consiliului Legislativ spune negreu pe alb în documentul cu pricina, că nesolicitarea avizului duce la invalidarea actului normativ.