Ludovic Orban este foc şi pară pe CCR pentru că nu mai are „instrumentul legal” prin care să poată amenda românii. Premierul este acm la mâna Parlamentului şi speră ca legislativul să-i de-a înapoi „instrumentele” prin care poate să amenzede în continuare românii. Nici vorbă de OUG pentru anularea amenzilor neconstituţionale aplicate în starea de urgenţă. În speranţa că nu toţi românii vor contesta amenzile în instanţă, Orban aşteaptă ca românii amendaţi ilegal, să-şi achite amenzile.

Premierul PNL recunoaște că, în urma deciziei CCR, Guvernul nu va putea aplica amenzi timp de câteva zile, dar își pune speranțele în Parlament că va adopta rapid proiectul de lege trimis de Executiv.

Există o temere legată de o dorință a oamenilor de „a evada” odată cu data de 16 mai, când unii vor să iasă din case și nu sunt dispuși să mai respecte regulile. Ce le puteți face? a fost întrebat, luni seara, premierul Ludovic Orban la Digi24.

„Odată cu adoptarea legii pe care am înaintat-o Parlamentului, ne vor reveni instrumentele. Nu se pot impune reguli fără ca acei care încalcă aceste reguli să fie într-un fel pedepsiți. Trebuie să avem la dispoziție instrumentele, pârghiile prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect și am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât MAI să aibă din nou la dispoziție posibilitatea de a-i sancționa contravențional pe cei care nu respectă regulile”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Peste 315.000 de români au fost amendaţi până în prezent în perioada stării de urgenţă, iar cuantumul total al amenzilor este de peste 130 milioane euro.

În lipsa unei OUG care să anuleze acele amenzi declarate neconstituţionale de către CCR, instanţele de judecată vor fi sufocate cu peste 300.000 de procese.