Ludovic Orban a depus armele după ce Preşedintele României i-a cerut luni, să îşi asume eşecul de la alegerile parlamentare. Orban s-a conformat şi a demisionat.

Luni seară, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la Palatul Victoria, Orban a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de prim ministru.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României. România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezintă voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta ca vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a declarat Ludovic Orban.

Demisia lui Orban înseamnă demisia întregului Guvern. Drept urmare, întreg Guvernul devine interimar pentru o perioadă de maxim 45 de zile. Pe durata interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative, fără ordonanţe de urgenţă.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, va deveni premier interimar al României.

Următorul Guvern al României va fi învestit după constituirea noului Parlament, dar nu mai devreme de 20 decembrie 2020.