Emil Hurezeanu recunoaște că și-a cerut cetățenia română, în urmă cu o lună de zile, doar după ce a aflat că a fost propus pentru funcția de Ambasador al României în Germania.

Jurnalistul Emil Hurezeanu recunoaște cu nonșalanță că și-a depus cererea de redobândire a cetățeniei române abia în luna martie 2015, doar pentru faptul că a fost propus să ocupe funcția de Ambasador al României în Germania.

„Nicio numire şi nici terminarea procesului până la acreditare nu s-ar putea face dacă n-aş fi cetăţean român. E adevărat, multă vreme n-am fost cetăţean român, pentru că am renunţat la cetăţenia română în momentul în care, cu ani în urmă, cetăţenia locului în care trăiam atunci, cea germană, nu se putea obţine decât renunţând la cetăţenia originară. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reîntors în ţară, dar germanii nu acceptau dubla cetăţenie. Tot felul de legături mai vechi cu oraşele şi locurile în care am trăit şi am muncit nu mi-au permis să renunţ la cetăţenia germană. Am avut un statut de rezident german, cu paşaport german, în România. Având un statut legal de rezident aici, neavând funcţii publice – care până în 2003 cereau insistent cetăţenia română – şi mai ales după 2003, după modificarea Constituţiei s-a acceptat principiul dublei cetăţenii şi pentru oamenii cu funcţii politice. Am păstrat această stare de cetăţean german rezident în România. În ultimele luni, în situaţia în care s-a pus problema unei posibile nominalizări pentru această funcţie, am depus cererea de redobândire a cetăţeniei, la începutul lunii martie, primind aprobarea redobîndirii cetăţeniei. Convenţional, dacă ar fi existat o exigenţă, fie a legii române, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat această dualitate, aş fi renunţat la cetăţenia germană, ca să păstrez numai cetăţenia română”, a declarat Hurezeanu la Digi24.

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat pe 30 aprilie 2015, decretul de numire a lui Emil Hurezeanu în funcția de Ambasador al României în Germania.