Nu izolarea este soluţia în combaterea coronavirusului, este concluzia unui espert OMS. Suedia este lăudată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că nu a impus restricţii de circulaţie, populaţiei şi astfel nu şi-a distrus economia. România a izolat milioane de români în case, a făcut praf economia şi a lăsat peste un milion de români, şomeri.

Deşi la început au fost criticaţi pentru că nu au impus măsuri de restricţie şi izolare, suedezii sunt daţi acum drept exemplu de urmat în lupta cu coronavirusul.

Suedia ar putea fi un model în lupta cu coronavirusul. Cred că abordarea lor va fi cea normală în viitor şi în alte ţări. În multe feluri, Suedia reprezintă un model viitor, dacă dorim să revenim la o societate în care să nu se mai oprească economia” a declarat doctorulul Mike Ryan, director executiv al programului OMS pentru situații de urgență.

Acesta a lăudat sistemul de asistență medicală din Suedia și a spus că a făcut toate mișcările corecte de la începutul focarului: „Au făcut multe teste, și-au ridicat capacitatea de paturi de la terapie intensivă. Și sistemul lor de sănătate nu a fost niciodată depăşit”.

Expertul OMS spune că toate criticile îndreptate împotriva politicilor suedeze sunt nedrepte: “Suedia a pus în aplicare măsuri foarte bune de distanțare socială, de îngrijire şi protejare a persoanelor pe termen lung. S-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii săi și pe capacitatea și disponibilitatea oamenilor de a pune în aplicare distanțarea fizică fără a li se impune strict acest lucru”.

Suedia are o populaţie de 10 milioane de oameni şi a înregistrat 21.092 de cazuri de coronavirus iar numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 2.586.

România are 20 de milioane de locuitori, deci dublu cât Suedia, a impus de două luni, restricţii dure de circulaţie, carantină şi izolare şi are doar 12,240 cazuri de infectare şi 711 decese. Dar, are în plus un milion de şomeri şi zeci de mii e firme falimentare.

Comparând cifrele din Suedia şi România, nu poţi să nu te întrebi de ce autorităţile române au impus măsuri atât de dure la atât de puţine cazuri, comparabil cu Suedia care nu a impus nicio restricţie şi nu a închis nici restaurante, nici şcoli, nici cafenele.