Baza militară de la Deveselu a fost inaugurată joi, cu surle și trâmbițe, în prezența secretarului general al NATO, a premierului Dacian Cioloș și a altor înalți oficiali români și americani. Rușii se supărară rău de tot când aflară ce făcură românii și americanii și amenință că pun tunurile pe noi. Ponta și Tăriceanu s-au supărat și ei. Primul pentru că nu a fost chemat, iar al doilea pentru că a fost invitat dar pus la coadă în programul oficial.

Baza de la Deveselu, construită pe o suprafață de 143 de hectare, găzduiește 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive și nu au capacități ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive și se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi și distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu reprezintă o parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) anunțată de Statele Unite ale Americii în 2009 și care presupune dezvoltarea sistemul american de apărare antirachetă din Europa.

Cheltuielile pentru implementarea sistemului EPAA au suportate de către SUA, iar România a pus la dispoziție spațiul pentru amplasarea interceptorilor. Investițiile americanilor s-au ridicat la 800 milioane de dolari, la care se adaugă costuri adiționale.

Dacian Cioloș a declarat la ceremonia de inaugurare că scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU și este destinat exclusiv apărării legitime împotriva amenințării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.

Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice, întărește totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic”, a spus Cioloș.

Adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, a arătat, la rândul său, că unitatea de la Deveselu „întărește capacitățile defensive ale NATO” și, împreună cu cea din Polonia, face parte dintr-un sistem defensiv care respectă „în totalitate” actualul regim de control al armamentelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că sistemul de la Deveselu este „un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic”..

Rusia a fost extrem de deranjată de inaugurarea bazei militare de la Deveselu și amenință că va riposta militar.

„De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenționat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică o desfășurare unilaterală și neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă. Am propus diferite variante de reglementare a situației din jurul sistemului antirachetă american și eram deschiși pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor”, a declarat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus spune că în componența complexelor antirachetă amplasate în România și Polonia intră „sisteme de lansare identice cu acelea folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea de rachete cu rază de acțiune medie Tomahawk”.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și-a anulat participarea la acest eveniment din cauza faptului că organizarea lui „desconsideră flagrant poziția Senatului în ordinea constituțională a României”.

„Inaugurarea oficială a sistemului defensiv Aegis Shore Romania din baza de la Deveselu este un eveniment major, care marchează fără echivoc contribuția activă a României la strategia și acțiunile concrete ale NATO, cât și contribuția loială a țării noastre la Parteneriatul Strategic cu SUA. În aceste condiții, am considerat necesar ca Senatul României să fie reprezentat la acest eveniment la cel mai înalt nivel și, ca urmare, am onorat invitația primită de la organizatorii americani, care au colaborat în elaborarea programului cu MApN. Constatând că organizarea și programul evenimentelor realizate de Guvern și Ambasada SUA desconsideră flagrant poziția Senatului, în ordinea constituțională a României, cât și rolul Parlamentului în elaborarea și legiferarea politicii externe și de apărare, am luat hotărârea, cu părere de rău, să-mi anulez participarea la festivitățile de astăzi”, a susținut președintele Senatului, potrivit unui comunicat de presă.

Nici Klaus Iohannis nu a fost prezent la inaugurarea bazei militare de la Deveselu, deși fusese invitat.

Victor Ponta ar fi vrut să participe dar nu a fost invitat, motiv pentru care i-a cerut lui Coloș să-și ceară scuze pentru această gafă.

„Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloș, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (și credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal și Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar și faptul că aliații NATO și cei americani știu foarte bine cu cine au luat decizii și cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuție la asta! Și sper că Dl. Cioloș nu suferă de boala numită „Iohannită” – adică să îți asumi ce fac alții doar pentru că tu ești total incapabil să faci ceva! Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea și pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă nici eu nu vreau să mă afișez cu el că mă compromit) cel puțin pe Mircea Dușa, Titus Corlățean și Bogdan Aurescu era de bun simț să îi văd la ceremonie! Dacian, aștept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îți prezinți scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgești te rog!”, este mesajul lui Victor Ponta pentru premierul Cioloș.

În replică, Coloș susține că nu el a făcut invitațiile la eveniment și că Ambasada SUA s-a ocupat de asta: Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta în legătură cu acest lucru. Doresc să precizez că invitațiile la ceremonie precum și conținutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deținătorul acestei facilități de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării și cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în domeniu. În consecință, gazda evenimentului nu am fost eu așa încât invitarea participanților nu cădea în sarcina mea ca prim ministru. Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulțumiri unora, probabil îndreptățite, dar acuzațiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condițiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguități. Repet, meritul pentru realizarea de la Deveselu este al mai multor oameni, și în niciun caz al meu.